Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VD

Rozdělit zákonodárné kompetence v parlamentu.

Ústavní zákony předat do kompetence senátu (konečně by k něčemu byl) a ostatní zákony (výkonné, procesní) ponechat sněmovně.

Je špatné - nesystémové, aby poslanecká sněmovna rozhodovala "sama o sobě" a měla tak možnost účelově deformovat náš právní systém.

0 0
možnosti
OK

O43t94a 64K60i34n97c

2. 10. 2017 12:19

Vůči lidem, kteří mluví svým jménem za všechny stylem "my občané" a označují demokraticky zvolené politiky za velezrádce jen proto, že mají jiný názor, mám dost velkou averzi. To je mnou adresováno autorovi tohoto blogu.

2 0
možnosti
JP

Jen mi nedochází výhoda bílého lístečku. Známe počet těch demokratických bílých proti těm ostatním z toho r.1946? Jak se dnes objeví prázdná obálka v zápisech z voleb?

0 0
možnosti
Foto

Prázdná je neplatný hlas - pro nikoho. Nebo je možno vložit jakoukoli kandidátku, ale zneplatněnou třeba tím, že je zakřížkováno nepovolené množství kandidátů, nebo že je přeškrtnutá.

0 0
možnosti
Foto

Líbí se mně výzvy "My občané........ Nebylo by lepší napsat "Já občan ". Já jako občan, k placení stran ze státního rozpočtu nemám vyhrady. RvRvRv

3 0
možnosti
Foto

Nevidím důvod, proč by strany měly být dotovány z rozpočtu. Za první republiky to tak nebylo. Je to čirá "klausovina"!!!

0 2
možnosti
VH

Nejsou náhodou volby referendem? A vida, jak blbě voliči volí: ANO, ČSSD, Okamuru. Hrůza.

Proč nezaložíte stranu, která by strhla voliče? To přece v rámci stávající (tak příšerné!!) lze.

Tož referenda. O čem - o zákonech? Jak dopadne referendum o (řekněme) Občanském zákoníku? Přečtou si ho voliči vůbec? Může ty nesmyslné vize o referendu popsat podrobněji?

Víte, o čem hlasují Švýcači v referendech a o čem nikoliv?

5 0
možnosti
Foto

Švýcaři mají systém referend - celostátní a kantonální, povinná, nepovinná a typu I&R, vyžádaná peticí občanů s reálným kvórem žadatelů.

0 0
možnosti
Foto

Co bylo na nich demokratického, když byla stanovena povinnost volit, kdo nešel, hrozila pokuta 10 tisíc (s výjimkou osob nad 70 let, nemocných, vzdálených v den voleb o více než 100 km, neodkladné povinnosti úřadu či povolání).Kandidovat mohli pouze členi stran Národní fronty.

6 0
možnosti
JP

Šak právě, pan bloger ví o totalitně zmanipulovaných volbách 1946. Poukazuje na znaky významu dnešních voleb. Zdá se, že máme demokracii a svobodu, ale vládne skrytá tyranie, se kterou se ve volbách nedaří hnout. Zatímco naše volby v r.46 ovládali lidé stojící za Moskvou či komunistickou internacionálou, dnešní ideologie za volbami zůstává stejná, někteří ji nazývají neomarxismem. Cíl Marxova komunismu byl rozvrat státu, náboženství, rodin, soukromého vlastnictví aj. (např.likvidace nepřizpůsobivých slovanských států).

0 0
možnosti
VH

Jen drobný dotaz: Jak by dopadly ty "demokratičtější" volby, kdyby 90 % voličů vhodilo bílé lístky? Rozhodly by hlasy těch 10 %. Tak v čem je to jiné dnes, když prostě "bílý lístek" nejde k volbám?

Jediné, co by bylo viditelnější: kolik voličů výslovně s nikým nesouhlasí.

PS: Nebyla náhodou (to nevím jistě) účast ve volbách povinná, takže bílé lístky pouze suplovaly právo nezúčastnit se?

A ještě drobnost: snad by se dalo i souhlasit s vyloučením některých stran. Pokud však byly povoleny pouze čtyři (další nemohly vzniknout), je tvrzení o demokratičnosti opravdu směšné.

2 0
možnosti
Foto

Váš plán má jednu zásadní chybu - tu ústavu by zase měnily jenom ty zvolené strany a "dobře" napsané úpravy poslanci umí. Ty částky bych jim moc nezáviděl, jen bych byl rád, kdyby potom neměli jejich členové potřebu získávat finanční prostředky jinou cestou. Pokud si vzpomínám na bývalého ředitele ČEZu, pana Romana, jsou ve srovnání s ním tyto příspěvky od státu směšné.

1 0
možnosti
Foto

Že si kapři sami nevypustí rybník je zřejmé. Proto volám po angažovanosti občanů, aby žádali konečně vydání zákona o referendech a těmi si vynutili jejich vyhlašování systémem I&R - iniciativa a referendum. Budou-li dále mlčet, půjde to s ČR stále s kopce.

0 0
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik