Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J11o45s14e95f 43P55o47t35r

13. 1. 2019 20:53

Počátkem 70. let jsem byl na vojně jako absolvent (vojenské katedry) v jednom českém krajském městě. Se mnou tam bylo asi 50 slovenských absolventů, doktorů, inženýrů, učitelů. Drtivá většina z nich (kromě Maďarů) mluvila o tom, že jejich nejvroucnější přání je, aby Slovensko bylo samostatné

0 0
možnosti
MB

Buďme rozumní! Slovensko nikdy nedošlo ve své historii k přirozenému vyvrcholení. Bylo neustále pod nějakým područím. Dokonce Ústava, z r. 1960 byla napsána ve prospěch Prahy! První , skutečně osamostatnění "Za Hitlera", pak ostudné. Potvrzuji besedníky, studoval jsem v Bratislave = Stále mleli o své Samostatnosti a já je nechápal! Vůbec jsem to za téma nepovažoval - s odstupem jsem si uvědomil, že naše histo kořeny jsou zcela jiné! My, byli i Císařstvím, (Karel IV). To rozdělení pak chápu, jako výraz Slovenské tužby. Že to nic neřeší, ekonomicky se prostor zmenšuje, to je věc další. Pak, to rozdělení pro obě strany - Bylo tím nejlepším, co nás mohlo - Nenásilně a kultivovaně potkat . Slovaci udělali svou zkušenost - spolupracujeme, navštěvujeme se - Problém žádný není ! ... :-)

3 0
možnosti
LU

"...že jako „Čehúna“ jej zařadili na nižší funkci než v Praze a dali mu najevo, že na vyšší si nemá dělat naději...."

Zdroj: https://trinkewitz.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=695991

Slováci už dávno národnosť neriešia.

V priamych voľbách za prezidenta si zvolili Rudolfa Schustera, po otcovi Nemec po mame Maďar, jeho materinská reč maďarčina, v južných okresoch mal mítingy pred voľbami iba v maďarčine..

Primátor Bratislavy Čech Ivo Nesrovnal bol takisto Bratislavčanmi zvolený v priamej voľbe.

Na mnohých riadiacich štátnych ale aj súkromných funkciách sú zastúpené možno všetky národnosti sveta, samozrejme aj Česi, vždy ide iba o odbornosť, určite nie o národnosť.

3 0
možnosti
Foto

S autorem absolutní nesouhlasRvRvRvRv

1 0
možnosti
Foto

Ještě, že k tomu došlo i vývoj obou samostatných republik jim dal za pravdu. Na Slovensku proběhly reformy, které je postrčily vpřed u nás nic,přijali euro my ne A mnoho dalšídh rozlišností ve vývoji. Díky tomu nás Slováci už skoro dohnali. A to vše by bylo zdrojem neustálých půtek.Referendum to je jediný argument odpůrců rozdělení.Vše ostatní jasně mluví pro dva samostatné státy.

5 0
možnosti
Foto

I24v93a60n 12M25a14r47e20k

12. 1. 2019 18:41

No, na Slovensku jsem pracoval od r.1968 víc jak 28 let, takže zde nemusím publikovat "co jedna babka povídala" . Po celou tu dobu jsem pravidelně poslouchal řeči o touze Slováků se osamostatnit, Vyvrcholilo to po roce 1989 kdy se dostali ke slovu "národovci SNS" a V.Mečiar.

Vámi vzpomínaný A.Hric byl v tom čase majitelem rádia "Twist" a tehdy byl zarytým "Anti-Mečiarovcem", a rovněž byl odpůrcem rozdělení společné republiky. Co ho dovedlo nyní ke změně jeho přesvědčení je trochu podivné. Ale nakonec měl pravdu, rozdělení nám neublížilo a dnes si alespoň nemusíme vyčítat kdo na koho doplácí, což ve společném státě bylo "oblíbené" téma.

Nakonec, rozdělení republiky mě připravilo o zaměstnání které bylo spíše koníčkem , ale přežil jsem to ve zdraví, a dnes už na to v důchodu jen v dobrém vzpomínám. R^[>-]

6 0
možnosti
VV

To nevim, ovsem z tech diskuteru tam tem "major Terazki" mluvil nejrozumnejc.

A bratrum Slovakum fandim, tam kde Cechy jeste nepredbehli, jiste se jim to v brzku podari.

A hlavne nemaji prezidenta, kterej by jim delal ve svete ostudu.

2 1
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik