Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Rozdíly jsou zásadní ! A těch zásadních rozdílů je hodně.

Nejde "jen" o časový rozdíl, ale o faktické rozdíly v tvrzeních v bibli a koránu.

Namátkově je v bibli proklamováno oddělení víry od státu: dej císaři co je císařovo...,

zatímco korán se deklaruje jako státotvorné náboženství.

9 1
možnosti
DN

V praxi ovšem to oddělení církve od státu neexistovalo.

1 1
možnosti
RJ

R69a66d36e50k 58J25a61r70o12š

9. 10. 2017 13:04

Nesnažte se psát o věcech, o nichž nemáte ani páru.

Čarodějnické procesy nemají s církví (zejména katolickou) prakticky nic společného. Naopak byla skoro vždy proti jejich konání.

Antikarma Rv

9 2
možnosti
DN

I když s autorovým článkem také nesouhlasím, v tomto bodě nesouhlasím ani s Vámi. Čarodějnické procesy byly vedeny katolickou církví a ve jménu církve. To, že ten hlavní důvod byly spíše mocenské a majetkové spory církevních hodnostářů a pánů té doby je podružné.

1 0
možnosti
Foto

Ikvice vznikla ve 13 století a do poloviny 16. století ukončila inkvizice svou činnost nejen na území římskoněmecké říše a v zemích, kde mocenské pozice zaujali stoupenci reformace, ale i tam, kde lidé a elity zůstali katolíky. Zajímavé však je, že ve státech jako bylo Španělsko, Portugalsko, Irsko a Itálie, kde reformační proudy víceméně neuspěly, proběhlo minimum procesů ve srovnání se zeměmi protestantskými. Politická moc církve včetně inkvizice jako církevní instituce však v době začínající reformace slábla, proto souzení zločinů, které by ve středověku spadaly do církevní kompetence, stále častěji připadalo místním světským soudům. Tím se zločin čarodějnictví dostával před světské soudní tribunály a církev nad průběhem vyšetřování (inkvizičního procesu) ztrácela kontrolu.

4 0
možnosti
JP

Pane Zdeněk Trinkewitz, buď lžete schválně, nebo z ideologické hlouposti. Asi už nebude trvat dlouho, a přihodíte křesťanům také viny za vraždy národního socialismu Hitlerova nebo mezinárodního socialismu Stalinova.

Spíše než křesťané popírají poznání přírody a věd, popírají neznabozi všechno dobré co i obětí vlastních životů vybudovali křesťané. Melete si pořád dokola o upalování čarodějnic, a nic nevíte o ve své době nejspravedlivějším inkvizičním soudu. Ten můžete důkladně nastudovat třeba na Galilejiho případě. Záznamy o Jordano Brunovi byly zničeny při rabování Říma, aby se z tohoto vraha a udavače mohl udělat ctnostný protikatolický mučedník. Hlavně by si lidé, kteří slavnostně popírají Boží lásku k člověku mohli spočítat, jakou nelidskou, nezvířecí ale ďábelskou spoušť po sobě zanechává jednání člověka bez Stvořitele.

7 4
možnosti
Foto

Vy při vašem vzdělání nerozlišujete základní věc a to, že inkvice byla Římská, Španělská a svědská. Římská inkvizice neměla vliv na Španělskou a svědskou inkvizi. Pokud mluvíte o Šumperku, tak to byla svědská inkvizice a byla v réžii hraběnky a nebyla, tak jak ji vykreslil fil Kaldivo na čarodějnice.

2 1
možnosti
RJ

R50a97d59e68k 34J64a80r47o51š

9. 10. 2017 13:00

Jedna formální připomínka - inkvizice světská a nikoliv svědská.

Jinak samozřejmě naprostý souhlas z hlediska obsahu R^

1 0
možnosti
MS

Můžete mi vysvětlit, proč jste z tohoto výčtu historie taktně vynechal dobu osvícenskou a reformu církve? Kolik církevních inkvizičních řádů bylo zrušeno?

Proč jste vynechal vatikánský výnos, který zlegalizoval pouze ty čarodějnické důkazy, které byly prokazatelné?

Předtím stačilo k závěru soudu pouze svědectví ve kterém svědek vypověděl, že se mu zdál sen ve kterém obviněná obcuje s ďáblem, což je jako důkaz v normální zemi naprosto absurdní.

Můžete tu vysvětlit jakou dobou osvícenskou a reformou prošel Islám?

Křesťanství má nesmazatelnou krvavou historii, ale také má prokázanou sebereflexi na tyto skutečnosti, což Islám zatím postrádá.

1 1
možnosti
Foto

Čarodějnictví inkvizice nestíhala, považovala to za pověru. Hrozila exkomunikací Dásnkému králi, pokud nezastaví procesy proti čarodějnictvím.

3 0
možnosti
ZJ

Studium marx-leninské filozofie, které jste určitě na VŠ absolvoval, na Vás zanechalo výrazné stopy.

Historii křesťanství jste prostudoval, ale nepochopil.

Ukažte, kde je v Bibli napsáno, že lidi jiného vyznání jsi povinen zabít ?

P.S.

Jsem ateista.

9 2
možnosti
PK

Jsem coby agnostik panensky čistý ve věcech náboženství, na mš to byl příliš dlouhý článek. Jen mi není jasno ...pokud v Koránu jsou některé věci dovolené a teď se mi opět nechce vše jmenovat..šarija, zabití nevěřícího ....tak se kdykoliv z ,,klidného muslima" může stát náboženský fanatik, fundamentalista a potencionální terorista. Tak proč neustále lišíme muslimy na ty hodné a zlé? Co je psáno to je dáno a dle toho se můžu řídit, vždyt pro muslimy je přec Korán více než zákony.....8-o

3 0
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik