Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

To vše je „v tradici“ buržoasních vlád již od vzniku Československé republiky v říjnu 1918.

Strany v prozatímní Národní radě, složené z českých poslanců rakouského Říšského sněmu rychle „upekly“ Ústavu Československé republiky, ve které daly všechnu moc vládě a parlamentu a postavily T.G. Masaryka před „hotovou věc“. Tím vlastně provedly parlamentní puč, protože Ústavu mělo vypracovat Ústavodárné národní shromáždění, zvolené v prvních řádných všeobecných volbách.

V této situaci začaly „hospodařit“ do kapes svých členů a „klientů“. A zahájily nekončící řetězec korupčních a finančních skandálů, které se vyrojily v přechodné poválečné konjunktuře dvacátých let. Od světové hospodářské krize po roce 1929 se „vytratila“ z československé politiky pohoda, začal „třídní boj“, který vyvolal vznik Komunistické strany a boj stran o politickou moc vyvolávající časté střídání vlád, včetně vlád úřednických. Důsledky světové hospodářské krize přetrvávaly v ČR až do oživení intenzivním zbrojením, v důsledku ohrožení republiky agresivitou Hitlerovského Německa. Po Mnichovu a odtržení Slovenska od ČSR vznikla 2. Česká republika okleštěná o „sudetská“ území a s německými enklávami na jejím území, kterou opustil „Prezident budovatel“ Beneš a byl nahrazen senilním Háchou. Vlády se ujaly strany, které zahájily politiku, podřizující se hitlerovskému Německu. A totálním koncem bývalého Československa byla německá okupace a vytvoření Protektorátu Böhmen und Mähren. Takže lze sice slavit v roce 1918 vzniklý samostatný stát Čechů a Slováků po 300leté Habsburské nadvládě, ale je nutno připomenout, že jeho politické vedení historicky selhalo.

Podobný byl osud tzv. 3. republiky po osvobození Československa v roce 1945 po porážce nacistického Německa. I zde politická reprezentace totálně selhala. Staronový prezident Beneš se plně podřídil diktátu Stalinova SSSR, buržoasní vládní strany přijaly bez odporu politický systém „Národní fronty“ a s prezidentem Benešem se nechaly přechytračit Gottwaldovou KSČ. Ta vyhrála parlamentní volby s většinou 40 % a ostatní strany s ní vstoupily do koaliční vlády. Pozdě se potom snažily vyvolat vládní krizi, ve které byly definitivně poraženy, takže od Února -1948 plně převzala moc KSČ. Tím byla zahájena éra nového „temna“ dvaceti pěti roků komunistické diktatury.

Díky vývoji v SSSR s nástupem Gorbačova do čela KSSS se konečně rozpadl tzv. socialistický tábor a v jeho vazalských státech byl posléze svrženy tzv. socialistické režimy. Je nutno podotknout, že ten československý byl jedním z posledních. Češi a Slováci si konečně oddechli a nadšeně očekávali „český hospodářský zázrak“ a skutečnou demokracii pro všechny. Tak, jak jim to na demonstracích po událostech 17. listopadu sliboval idealistický demokrat Václav Havel. Ale „chyba lávky“. Vedle idealisty Havla se vyrojili pragmatici (a často z dosavadních kádrů KSČ), kteří viděli příležitost k rozkradení dosavadního „socialistického“ vlastnictví a zavedení tvrdého kapitalismu. A ti pod vedením Václava Klause a jeho následovníků rozkradli, rozvrátili během následujících 30 ti let dosud existující národní majetek a kapitál (nejen fyzický, a peněžní, ale i v lidských znalostech), takže se Česká republika ekonomicky propadla směrem k rozvojovým zemím. 

A dnes k tak významným výročím české státnosti je společenský systém ČR politicky i ekonomicky tak rozvrácen, že Poslanecká sněmovna není schopna sestavit vládu s její důvěrou a schopnou realizovat potřebný rozvojový vládní program, ani prosazovat k tomu nutné zákony a novely zákonů platných. Dnešní vláda slaboučké koalice Babišova ANO a „levicové“ ČSSD, podmínečně tolerovaná oportunistickou partají tzv. českomoravských komunistů z KSČM není schopna občanům – voličům žádný strategický, ani operativní program směřování a rozvoje republiky. Jedinou starostí všech parlamentních stran, tedy jejich vedení, je udržení nebo posílení svých mocenských pozic a z nich plynoucích materiálních výhod. Zatím co by se měli v zastoupení svých voličů-lidu (suveréna), starat o plnění jeho práv a zájmů. Tento lid by měl překonat svou pasivitu, záměrně v něm vyvolávanou prolhaným politickým marketingem v prodejných mediích a vyvíjet permanentní tlak na režim, aby konečně začal plnit své pronárodní poslání, nebo donutil nepoctivé zastupitele z politiky odejít.

Teprve potom by bylo možno bez hořkosti slavit výročí historických milníků, které znamenaly počátek cesty k pro-lidové demokracii sloužící spravedlivé a mravně všemu lidu republiky.          

  

         

 

 

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pátek 25.10.2019 23:24 | karma článku: 10,41 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Trinkewitz

Progresivní daně z příjmu-jediná cesta k vyrovnanému rozpočtu

To kvalifikovaně tvrdí daňová expertka a rektorka Masarykovy univerzity v Brně a vedoucí jejího Ústavu-účetnictví a daně

30.8.2019 v 16:37 | Karma: 14,04 | Přečteno: 851x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik