Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věda, hodná toho jména, musí být fundovaná, objektivní a neideologická

To ovšem neplatí u všech akademiků našich univerzit a AV ČR, kteří se raději zařazují do bezpečného „mainstreamu věd“, sloužících politické objednávce vládnoucích stran a neoliberální ideologii vládců dnešního světa.

Již v minulosti jsem toto kritizoval v dopisu bývalému předsedovi AV ČR Drahošovi v době, když jsem mu ještě věřil. Vytýkal jsem vydání zastaralé knihy s teologickou tématikou v nakladatelství AKADEMIA, jako plýtvání penězi, které by mněly sloužit potřebnějším účelům. Tehdy se vymluvil tím, že nakladatelství je samostatně hospodařícím subjektem, který on neřídí.    

Nyní mne pobouřila publikace AVČR - z edice Věda kolem nás / č. 81, v německé verzi Wissenschaft / 81- Die Halbinsel Krim in Geschichte, Literatur und Medien.

Je to společný produkt týmu historiků z Universität Wien a dalších z ČR, SNR, Rakouska, Izraele, Ruska a Ukrajiny.

Publikovaný dílčí výsledek bádání odpovídá složení týmu. Historie je interpretována krajně ideologicky a velice jednostranně, s démonizací odvěkých „imperiálních“ choutek Ruska.

Bez analýzy objektivního odvěkého střetu zájmů kmenů, národů a náboženství v této oblasti, kterou procházely národy z Orientu do Evropy již od antických dob. Přes období gótské, maďarské, mongolsko-tatarské, byzantské až po osmansko-turecké. Evropa, Uhersko a Rakousy v 17. století čelily osmanské expanzi a vítaly proto konkurenční expanzi Ruska živelnou imigraci ruskou. Teprve v 18. století se proto rozhodla Kateřina Veliká (1783) anektovat Krym natrvalo.

Ukrajina tehdy neexistovala jako suverénní stát, ale jen jako jedna z ruských gubernií. Ta vznikla jako státní útvar až v roce 1934, novou (Stalinovou) Ústavou SSSR jako USSR – Ukrajinská sovětská socialistická republika (po 2. Světové válce samostatný člen OSN), jejíž součástí Krym nebyl! Ten byl k USSR připojen administrativně, „darem“ Chruščova, až v roce 1954.   

Po rozpadu SSSR a vzniku SNS a po následujícím ukrajinském „Majdanu“ a svržení prezidenta Janukoviče, zaujal kyjevský režim k SNS ostře nepřátelský vztah a vyhlásil rozhodnutí Ukrajiny vstoupit do Evropské unie a do paktu NATO. Takto povzbuzení ukrajinští ultranacionalisté rozpoutali v Donbasu a na Krymu teror proti ruské většině, takže jejich ruské obyvatelstvo se rozhodlo uplatňovat právo na sebeurčení, které bylo donuceno bránit ozbrojeným odporem proti represím ukrajinské policie a armády. Na Krymu konkrétně, bylo na to uspořádáno úspěšné referendum o jeho vrácení do svazku SNS - Ruské federace.  

To přirozeně nevyhovovalo protiruským uskupením EU a NATO, protože ty uvítaly možnost ruské ztráty jejich největších přístavů a základen černomořského loďstva. Čímž by se splnila historicky trvalá snaha tradičních západoevropských mocností (a nově i USA), vytlačit  Rusko natrvalo z Černého moře a připravit je o přístup do moře Středozemního, kde na Blízkém Východě má Západ své tradiční imperiální zájmy. Připomeňme Krymskou válku z roku 1856, kdy V. Britanie, císařská Francie, Sardinské království a Turecko, podporované expanzivním vilémovským Německem a Rakouským mocnářstvím, společně napadly carské Rusko a vnutili mu ponižující mír.

Všechna tato historická fakta z kritizované publikace naši aktéři interpretují neobjektivně, ideologicky jednostranně, evidentně na politickou objednávku protiruské a proti-putinovské propagandy EU a NATO.

Tato propaganda má různá měřítka a kriteria pro uplatňování práva na sebeurčení při anexích USA a Ruska. Připomenu jen historii odtržení Texasu od Mexika a jeho připojení k USA, ve srovnání s Putinovou anexí Krymu.

Texaská republika byl nezávislý stát v Severní Americe mezi Spojenými státy a Mexikem, který existoval mezi 2. březnem 1836 a 29. prosincem 1845. Vznikla jako republika, která se odtrhla od Mexika v důsledku Texaské revoluce. Texaskou republiku nikdo neuznal jako samostatný stát a po celou dobu její existenci byla považována za vzbouřenecké území. Jen východní hranice republiky byla definována smlouvou mezi Španělskem a Spojenými státy v roce 1819. Texas prohlásil mexická území východně od řeky Rio Grande za své vlastnictví a vstoupil do Unie až 19. února 1846 a stal se 28 členským státem USA.

Proto, má-li být AV ČR považována za seriózní vědeckou instituci i v oblasti společenských věd, nesmí se podřizovat politické objednávce kohokoli, ale trvat na své nezávislosti. Takové, jakou udělovali již ve středověku moudří evropští panovníci a římská církev univerzitám.

 

Tento blog bude zaslán též Akademické radě AV ČR 

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pátek 7.9.2018 11:27 | karma článku: 14,47 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 731x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:06

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik