Poměrné zastoupení se „demokratům“ nevyplatilo

Poražená pravice, seskupená do „demokratického“ bloku prohrála boj při obsazování sněmovních funkcionářů a výborů.

Šéfové stran tohoto bloku vždy velebili „tradiční“ systém poměrného rozdělování moci mezi stranami jak ve Sněmovně, tak i v koaličních vládách. Vždy odmítali většinový systém voleb a prohlašovali systém zastupitelské demokracie s poměrným zastoupením stran jako jedinou a správnou formu demokratičnosti politického systému.

Zejména byli vždy zajedno proti demokracii přímé, která se u nás jen částečně uplatňuje při volbách do Senátu a volbě prezidenta republiky. Pouze při těch se naplňuje nejvyšší zákon Ústavy České republiky v Čl. 2(1) Lid je zdrojem vší moci, vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní.  

Toto „prostřednictví“ však naše prospěchářské, hrabivé a korupčnické strany vykládají tak, že si schválily Volební zákon 247/1995 Sb., ve kterém kandidáty do Poslanecké sněmovny navrhují výhradně politické strany a hnutí a suverén „lid“ má pouze možnost „vybírat to nejmenší zlo“, nebo volby ignorovat. Takto sestavenou Sněmovnu pak prohlašují za reprezentanty vůle lidu!     

Ale v právě proběhlých volbách do Sněmovny se to pravičáckým stranám nevyplatilo. Voliči, znechucení jejich dosavadním panováním se od nich odvrátili a dali přednost „nestandardním stranám“: populistickému Babišovu hnutí ANO, Okamurově SPD a Bartošovým Pirátům. Ty pak, sdružené do připravované vládní koalice, a postupovaly podle „zavedeného“ principu poměrného zastoupení, využily své převahy a obsadily odpovídající poměrnou většinu funkcí a komisí ve Sněmovně. A to se „demokratům" bloku nezajídá.

Ač nejsem příznivcem ani jediné z parlamentních stran a nedělám iluze o státotvornosti a oddané „službě lidu“ stran budoucí snad vládní koalice, říkám:

PATŘÍ VÁM TO VY „DEMOKRATÉ“!

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pátek 1.12.2017 11:11 | karma článku: 43,62 | přečteno: 4954x