Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bída filosofie v Česku 2017

Bídu vidím v tom, že naši akademičtí filosofové a katoličtí preláti roní krokodýlí slzy nad masovou absencí morálky u naší populace a příčinu toho spatřují v našem národním ateismu.

Politická a ekonomická moc u druhu homo sapiens se od nejdávnějších jeho prvopočátku vyvíjela současně s vývojem názoru na podstatu jeho samého a přírody, ve které existuje.

Příslušníci druhu – lidé, postupně poznávali souvislosti a zákonitosti přírodních jevů a nejzkušenější kmetové a matróny lidských komunit postupně formulovali jejich kolektivní světový názor. Zcela přirozeně a bez výjimky to mohl být vždy pouze názor idealistický, založený na představách nadlidských bytostí a sil, které chod světa řídí podle své vůle. A tyto síly byly k člověku přívětivé i kruté. Člověk, aby si je naklonil, se k nim obracel s prosbami a přinášel jim dary a oběti. V lidských pospolitostech se postupně vydělili vedle bojovníků, lovců, pastevců, zemědělců a řemeslníků „teologové“ – šamani a kněží, kteří formulovali věrouky a náboženské rituály. A tento vývoj dospěl po tisíciletích vývoje ke vzniku nejrůznějších náboženských forem, věrouk a církví až do dnešního stavu.      

Tento idealistický světový názor vyhovoval vždy a všude vladařům a vládnoucím společenským vrstvám, a ty proto náboženský výklad světa a růst církví a jejich majetků podporovaly, neboť učily, že moc vladařů a jejich vrchností je od Boha a lid jich proto musí být poslušný. Teprve pokrok ve vědeckém poznání světa, v éře novověkého osvícenství, vyvolal pochybnost o existenci boží a vznik světového názoru ateistického.

Ten byl, s postupujícím pokrokem vědeckého poznávaní přírodních zákonů celého známého vesmíru, nejdůsledněji a komplexně zformulován ve filosofii dialektického materialismu jeho průkopníky Karlem Marxem a Bedřichem Engelsem v druhé polovině 19-tého století. Na této filosofii je příznačné, že není strnulou soustavou neměnných dogmat a přírodních zákonů, ale že předpokládá jejich trvalé prohlubování v nikdy nekončícím procesu poznávání. Ve stručnosti říká, že: „ ... svět (objektivní realita) je poznatelný, ale nikdy nebude zcela poznaný“.      

Tato filosofie, a s ní spojená emancipace světové populace lidstva, zcela zjevně nemůže vyhovovat oligarchiím vládnoucím světu. Ty mají své egoistické zájmy na udržování většiny „poddaných“ vrstev v nevědomosti a v povolném podřizování se „řádu života podle úradku božího“. Proto všemi prostředky výchovy, vzdělávání a informování „poddaných“ potlačují a znevažují filosofii materiální podstaty světa a poskytují maximální podporu filosofiím  idealistickým a zejména teologiím a aktivitám církví.  

U nás v Česku konkrétně je to patrné na nepřiměřeném podílu církevních pořadů na vysílacím čase veřejnoprávní České televize. Ale nejen v tom. Hladinu adrenalinu v krvi mi zvedl zpravodajský pořad, ve kterém „televizní dívenka“ informovala veřejnost o „vědeckém“ statistickém zjišťování korelace zločinnosti u „věřících“ a u ateistů. S výsledkem, že většina zločinců jsou ateisté (!!!) Při tom neřekla, kdo byl považován za věřícího, zda jen podle registrace, nebo podle skutečného praktikování náboženství. Předpokládám, že tento „výzkum“ byl zadán a proveden ve svatouškovsky protestantských USA, kde by měli mít (vedle Sicílie) zkušenost s italskými mafiány, kteří jsou zpravidla fanatickými katolíky, ale vraždí a znásilňují bez zábran a pak se z toho jdou vyzpovídat! 

Naši akademičtí filosofové (Halík, Jan Sokol apod.) a katoličtí preláti roní krokodýlí slzy nad masovou absencí morálky u naší populace (včetně politické a podnikatelské „elity“) a příčinu toho spatřují v našem národním ateismu. Jakoby náboženská víra byla nevyhnutelnou podmínkou morálky a všichni ateisté (a zvláště marxisté) byli nutně nemorální!

Abych se vyhnul obvinění ze zavrhovaného marxismu, musím připomenout, že i koryfej antisocialismu Hayek považuje morálku za historicky vzniklý, neustále se vyvíjející a celospolečensky respektovaný souhrn pravidel harmonické společenské koexistence, a náboženskou víru do toho neplete! Lze citovat i jiné, starší filosofy:

Thomas Hobbes (1588 – 1679):

Řád a morálka spočívají na egoismu individuí, která ve vlastním zájmu dodržují
„společenskou smlouvu“.

G.W.F. Hegel (1816):

 Stát je jednota obecné podstatné vůle a vůle subjektivní, a to je mravnost.
 Zákony mravnosti nejsou nahodilé, nýbrž rozumnost sama.

Podstatou nového státu je, že je obecnost spojena s plnou svobodou zvláštnosti a
 s blahobytem individuí, že tedy zájem rodiny a občanské společnosti nutno spojit se
 státem. Jen tehdy, když oba momenty neztrácejí svou sílu, lze pokládat stát za
členěný a v pravdě organizovaný.

Před několika léty, po zániku spolku VOLNÁ MYŠLENKA, jsem se snažil založit Českou společnost pro etiku. Obeslal jsem řadu profesionálních vysokoškolských filosofů etiky a vyzval je k účasti. Dočkal jsem se však toho, že mi většinou vůbec neodpověděli, nebo tím, že etiku jenom vyučují a nemíní se angažovat společensky. Populární vysokoškolský učitel filosofie Jan Sokol se vymluvil na přetížení jinými úkoly. Kladně mi odpověděl pouze jeden  (!!!) obeslaný - teolog!

Proto mluvím o BÍDĚ FILOSOFIE v Česku.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | středa 16.8.2017 12:20 | karma článku: 7,70 | přečteno: 93x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik