Zdeněk Trinkewitz

Prudérní školní flanďáci opět cenzuruji Bondyho

3. 05. 2017 11:37:26
3. května 2017 idnes.cz přinesl zprávu, že brněnská konzervatoř zakázala své studentce přednést na Poděbradských dnech poezie báseň undergroundového básníka Egona Bondyho a potrestala učitelku, která studentku přihlásila.

Přesto se studentka třetího ročníku herectví Limlová soutěže účastnila, měla pozitivní divácký ohlas a získala od poroty prestižní Cenu cenu Českého rozhlasu!

Pozoruhodné však je srovnání reakcí naší prudérně „křesťanské“ mediální a oficiální veřejnosti na vystoupení Limlové a tvorbou Bondyho, a obscénní a na křesťanskou morálku urážející vystoupení ruské skupiny Pussy Riot v roce 2012. Která většinou její vystupování chválila a tvrdě kritizovala její perzekvování Putinovým režimem jako omezování svobody projevu jeho občanské opozice.

Například skupina českých hudebníků uspořádala v Lucerna Music Baru festival: Už zase zavírají muzikanty. Nebo tehdejší kandidát na volbu prezidenta Jan Fischer prohlásil: „ ... Demokracie se svobodou projevu stojí a padá“.

Jen Mladí křesťanští demokraté tenkrát vystoupení Pussy Riot odsoudili: „Odmítáme zuřivou mediální štvanici, obhajující zneužití hlavním ruské katedrály k předem promyšlené kampani, urážející pravoslavnou církev i křesťanství vůbec“.

A ještě listopadu 2014 český prezident Miloš Zeman označil Pussy Riot za „pornografickou skupinku“, která je podle něj vinna minimálně trestným činem výtržnictví v pravoslavném chrámu, nehledě na to, že jedna její členka se účastnila veřejné soulože v pokročilém stadiu těhotenství.“ Při rozhovoru v ČT se prezident také zeptal moderátora, zda ví, co je to „pussy“, a hned si sám odpověděl: „Kunda“. V textech této skupiny je kunda sem, kunda tam, opravdu dokonalý případ politického vězně jako vyšitý“.

Asi deset dní nato se Aljochinová a Tolokonnikovová (ta absolvovala onu veřejnou soulož) během své návštěvy Velké Británie pro deník The Guardian prohlásily, že: "Zeman je jedním z evropských levicových politiků, kteří nerozumí dění v Rusku a, že nerozumí punku, pročež by se k jejich produkci neměl vyjadřovat. A na závěr jeho výroky označily za chování „typického patriarchálního hlupáka“. A později ještě pro Českou televizi: „Je dost zvláštní, že český prezident neviděl rozdíl mezi kontrakulturou a alternativní kulturou, kterou je také punková kultura, a kulturou oficiální, v níž se pohybuje on“.

Je tedy zřejmě patrno, že hodnotící kritéria nejsou objektivní a „nasazují se“ podle okamžitých aktuálních politických zájmů a kampaní.

Dnes je u nás zcela zřejmé, že církve, zvláště katolická, ale i ostatní, po církevních restitucích a posílení svých majetkových fondů, nabývají i na sebevědomí a snaží se společnosti vnucovat „křesťanskou“ (většinou svatouškovskou) pruderii. Ale měly by si uvědomit, že Česko je ateistickou a nábožensky laxní zemí, se silně vyvinutým odporem zejména ke katolické církvi a k okázalé pruderii.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | karma: 32.71 | přečteno: 2664 ×
Poslední články autora