Zdeněk Trinkewitz

Vývoj lidstva je ohrožen vládou teokracií

11. 04. 2017 22:26:58
Nejnebezpečnějšími, nejmilitantnějšími a nejdogmatičtějšími jsou teokracie křesťanské a islámské, které vždy byly, nebo znovu chtějí být, „druhým“ feudálním stavem, který spolu s aristokracií, dříve jen rodovou,

ale dnes ještě více majetkovou, a s jejím služebnictvem, chtějí vrchnostensky vládnout nad poddaným lidem, neuvědom a skromným, a žít z jeho práce. Podle nich, vládnout nad tupou masou, která není schopna demokratické samovlády.

Křesťanské církve celého světa se dnes shodují v názoru, že hrozbou pro světovou civilizaci je militantním islám, který chce ovládnout celý svět. Ale rozhodně budou odmítat názor, že i ony mají podobné cíle, snad jen civilizačně trochu přijatelnější (nevrátí-li se k inkvizici).

Podívejme se, jak se demokratický svět hrozbě teokracie v historii bránil.

Ústava USA, již 230 let stará, uzákonila odluku církví od státu. V jejím DODATKU,
Článku 1. (z roku 1791) říká: Kongres nesmí vydávat zákony, zavádějící nějaké náboženství.

Již při vzniku první ČSR byla také slíbena odluka církví od státu, ale nikdy k ní nedošlo. Až nyní v České republice, s ukončením restitucí církevních majetků, mají skončit dotace na provoz církví a platy kněží.

Jaká je však praxe

V USA prezident přísahá na bibli a povinně se při slibu dožaduje boží pomoci. Vojáci v US Army a školáci ve školách se musí povinně účastnit raní modlitby, a v armádě působí kaplani a duchovní mnoha náboženství. „Svobodní“ občané, kteří okázale nepředvádějí náboženské zanícení, jsou považováni za politicky podezřelé.

V Itálii, Španělsku, Polsku, na Ukrajině vliv katolické církve není třeba rozvádět. Tam bigotní věřící a církevní hierarchie opakovaně podněcují náboženské střety.

V Ruské federaci a v nástupnických „křesťanských“ státech SSSR, si rovněž tamní ortodoxní církve prosazují právo uplatňovat svůj politický vliv.

V západní Evropě byl od doby osvícenské vliv „státotvorných“ církví oslaben a rozšířily se tam materialistický světový názor, ateismus a volnomyšlenkářství, a politický vliv církví byl oslaben. V komunistickém SSSR a jeho satelitech byly církve, jejich náboženství a kněží mocensky potlačováni a svatyně likvidovány.

V postsovětské světové éře, po nástupu globální světovlády kapitalistického neoliberalismu a buržoasní demokracie, se světu vládnoucí oligarchii ukázalo jako účelné, vrátit lidové masy k religiozitě a iracionální náboženské víře a odvrátit je tím od revolučních myšlenek rovnosti, sociální spravedlnosti a politické rovnoprávnosti. K tomu využít a oživit „státotvorné“ křesťanské církve, vždy v minulosti s vládnoucí mocí zájmově spojené, a vrátit se ke „konkordátu“ světské a církevní moci.

V ČR, díky Kalouskovým restitucím, mají církve nadbytek peněz a tak přímo znásobily své aktivity v působení na veřejnost. Pořádáním různých náboženských slavností, koncertů mnoha amerických školních hudebních těles atd. V tom i „postátněním“ církevních svátků, nebo státním pohřbem kardinála Vlka, který nebyl ani ústavním činitelem, ani zasloužilým státním úředníkem.

Všechny tyto aktivity, ve světě i u nás, jsou projevem společné snahy dnešní světu vládnoucí oligarchie, vymýt z mozků lidových mas racionální světový názor a omámit je koktejlem narkotik konzumně-materialistického životního způsobu a náboženství, nabádajícího masy k pokoře, k poslušnosti vrchnosti - pánům z boží milosti - a k víře v Boha podle přikázání: „Modli se a pracuj!“

Takové uspořádání lidské společnosti by znamenalo kulturní návrat lidstva hluboko do starověku a počátků středověku, kdy dogmatická náboženství a církve byly a stále zůstávají hlavními nepřáteli racionálního poznávání vesmíru i dějů v lidské společnosti, a brání tak vědeckému i společenskému pokroku lidstva.

A TO JE TA HROZBA!

Autor: Zdeněk Trinkewitz | karma: 25.72 | přečteno: 598 ×
Poslední články autora