Vývoj lidstva je ohrožen vládou teokracií

11. 04. 2017 22:26:58
Nejnebezpečnějšími, nejmilitantnějšími a nejdogmatičtějšími jsou teokracie křesťanské a islámské, které vždy byly, nebo znovu chtějí být, „druhým“ feudálním stavem, který spolu s aristokracií, dříve jen rodovou,

ale dnes ještě více majetkovou, a s jejím služebnictvem, chtějí vrchnostensky vládnout nad poddaným lidem, neuvědom a skromným, a žít z jeho práce. Podle nich, vládnout nad tupou masou, která není schopna demokratické samovlády.

Křesťanské církve celého světa se dnes shodují v názoru, že hrozbou pro světovou civilizaci je militantním islám, který chce ovládnout celý svět. Ale rozhodně budou odmítat názor, že i ony mají podobné cíle, snad jen civilizačně trochu přijatelnější (nevrátí-li se k inkvizici).

Podívejme se, jak se demokratický svět hrozbě teokracie v historii bránil.

Ústava USA, již 230 let stará, uzákonila odluku církví od státu. V jejím DODATKU,
Článku 1. (z roku 1791) říká: Kongres nesmí vydávat zákony, zavádějící nějaké náboženství.

Již při vzniku první ČSR byla také slíbena odluka církví od státu, ale nikdy k ní nedošlo. Až nyní v České republice, s ukončením restitucí církevních majetků, mají skončit dotace na provoz církví a platy kněží.

Jaká je však praxe

V USA prezident přísahá na bibli a povinně se při slibu dožaduje boží pomoci. Vojáci v US Army a školáci ve školách se musí povinně účastnit raní modlitby, a v armádě působí kaplani a duchovní mnoha náboženství. „Svobodní“ občané, kteří okázale nepředvádějí náboženské zanícení, jsou považováni za politicky podezřelé.

V Itálii, Španělsku, Polsku, na Ukrajině vliv katolické církve není třeba rozvádět. Tam bigotní věřící a církevní hierarchie opakovaně podněcují náboženské střety.

V Ruské federaci a v nástupnických „křesťanských“ státech SSSR, si rovněž tamní ortodoxní církve prosazují právo uplatňovat svůj politický vliv.

V západní Evropě byl od doby osvícenské vliv „státotvorných“ církví oslaben a rozšířily se tam materialistický světový názor, ateismus a volnomyšlenkářství, a politický vliv církví byl oslaben. V komunistickém SSSR a jeho satelitech byly církve, jejich náboženství a kněží mocensky potlačováni a svatyně likvidovány.

V postsovětské světové éře, po nástupu globální světovlády kapitalistického neoliberalismu a buržoasní demokracie, se světu vládnoucí oligarchii ukázalo jako účelné, vrátit lidové masy k religiozitě a iracionální náboženské víře a odvrátit je tím od revolučních myšlenek rovnosti, sociální spravedlnosti a politické rovnoprávnosti. K tomu využít a oživit „státotvorné“ křesťanské církve, vždy v minulosti s vládnoucí mocí zájmově spojené, a vrátit se ke „konkordátu“ světské a církevní moci.

V ČR, díky Kalouskovým restitucím, mají církve nadbytek peněz a tak přímo znásobily své aktivity v působení na veřejnost. Pořádáním různých náboženských slavností, koncertů mnoha amerických školních hudebních těles atd. V tom i „postátněním“ církevních svátků, nebo státním pohřbem kardinála Vlka, který nebyl ani ústavním činitelem, ani zasloužilým státním úředníkem.

Všechny tyto aktivity, ve světě i u nás, jsou projevem společné snahy dnešní světu vládnoucí oligarchie, vymýt z mozků lidových mas racionální světový názor a omámit je koktejlem narkotik konzumně-materialistického životního způsobu a náboženství, nabádajícího masy k pokoře, k poslušnosti vrchnosti - pánům z boží milosti - a k víře v Boha podle přikázání: „Modli se a pracuj!“

Takové uspořádání lidské společnosti by znamenalo kulturní návrat lidstva hluboko do starověku a počátků středověku, kdy dogmatická náboženství a církve byly a stále zůstávají hlavními nepřáteli racionálního poznávání vesmíru i dějů v lidské společnosti, a brání tak vědeckému i společenskému pokroku lidstva.

A TO JE TA HROZBA!

Autor: Zdeněk Trinkewitz | úterý 11.4.2017 22:26 | karma článku: 25.72 | přečteno: 598x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.82 | Přečteno: 394 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.99 | Přečteno: 1101 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 432 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 256 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 493 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1088

Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...