Sbohem, česká kulturo – negramotní Einsteini přicházejí

Deník metro z 20. března jásavě referuje o tom, že čerstvý středoškolák, s maturitou z americké soukromé střední školy, bude její pedagogiku aplikovat i u nás.

Oznamuje, že soukromé Pražské humanitní gymnázium ztransformuje na American Academy a od září 2017, za roční školné 160 tis. Kč, dovede absolventy ke kýžené „americké“ maturitě.

Bude to další krok v pokračujícím úpadku české vzdělanosti, způsobený bezradností školské politiky všech polistopadových vlád Česka a jejich, často se střídajících ministrů školství (se světlou výjimkou pana profesora Piťhy).  

Situaci u nás pojednala Eva Klíčová již v březnu 2015 v PRÁVU, v seriálu Negramotní Einsteini přicházejí. Ale lze poukázat i na knihy Konrada P. Liessmanna – Teorie nevzdělanosti (ACADEMIA 2008) a Corinne Maierové – Lenosti buď pozdravena (Rybka Publishers 2005).

Situace je dnes taková, že náš průměrný maturant má mezery v gramatice, nezná historii, ani zeměpis a nerozumí čtenému textu. Jeho slovní zásoba je omezená v důsledku nedostatečné četby klasické literatury.

Ale ani dnešní autoři nevynikají literární erudici a proto již nečtu současnou beletrii, ale pouze hodnotnou literaturu faktu a široké spektrum knih odborných. Jen na zkoušku jsem si v knihovně vypůjčil knížku mladé autorky Veroniky Zajíčkové – DIVIŠ, vítěz od Lipan, s tématem husitství. Historickou tématiku jsem si v mládí oblíbil u Aloise Jiráska a Vladislava Vančury a nasál jsem jejich jazykovou kulturu, zvlášť u Vančury až básnickou. Paní Zajíčková píše v dnešní pokleslé češtině a v přímé řeči historických postav ze 14. století používá výrazů jako: „nekecej“ nebo „buzerovat“.  

A žurnalisté všech našich medií by měli sebekriticky zkoumat svojí erudici a potenci vlastního úsudku a nekrmit veřejnost matoucími informacemi.

Tento blog současně posílám redakci metra.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | úterý 21.3.2017 9:32 | karma článku: 38,04 | přečteno: 2023x