Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No nevím, nevedl studenty agent Zifčák? A nezačalo to spíše tím, že Sovětský svaz už neměl prachy a nemohl to všechno financovat, takže Maďaři odmítli udržovat "železnou oponu" a začali zdrhat enderáci? Gorbačov byl spíše figura vržená do nefunkčního systému vydrancovaného až na dřeň.

0 1
možnosti
JL

Dve udalosti pred Gorbacevem co by prvnim tajemnikem. Jmeno Andropov je znam jako predchudce (tichy) ery Gorbaceva. V ustaveni zname ideologicke skupiny zname v Ceskoslovensku jako "Prognosticky institut". Jeho posledni leta jako generalni tajemnik strany, jsou popisovany jako prvni krucek.

Druha cast je moje osobni vzpominka na komentare skupiny sovetskych generalu, pri navsteve centru na obranu USA NORAD v Coloradu. Pomoci americke televize, jejich rozhovor tajne natocen je ukazkou zacatku konce Sovetskeho svazu. Gorbacova "perestrojka" jen podporila cestu k tomuto konci..

PS. Jeden z tech generalu byl ten, co se zastrelil pri neuspesnem pokusu svrhnou Gorbacova v srpnu 1991,

0 0
možnosti
PB

P21e19t52r 61B24u84r14i77a33n

20. 11. 2018 14:28

Vše začalo již před rokem 1989 v souvislosti s nástupem Gorbačova do funkce generálního tajemníka Komunistické strany SSSR, s jeho dohodami s prezidentem USA Reaganem a zahájením programu glasnosti a perestrojky.

Toho důsledkem bylo otřesení pozic komunistických režimů

Zdroj: https://trinkewitz.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=688590

Nevím kde jste vzal to,. že se Gorbačov dohodl s Reaganem na zavedení glasnosti, ale něco vám o tom prvopočátku povím. na počátku všeho bylo to, že se socialismus ekonomicky doslova vyžral zevnitř , v mnohých zemích už nebylo pomalu kde brát a v jiných by to šlo jen za cenu skokově se zvyšujícího zaostávání. Jistěže k pádu totality napomohly i trhliny v cenzuře vlivem prudkého rozvoje mediálních technologií (videa, kopírovací zařízení), ale hlavní příčinou byla ona Perestrojka. Každý to ví, málo kdo ví, co to znamená. Gorbačov tehdy v 80. letech vydal s tímto názvem knihu. A tam je to všechno polopaticky sesumírované: dotované socialistické hospodářství s centrálním plánováním je nefunkční a musí se změnit v tržní! Podniky budou odpovědné za své hospodaření, za svůj zisk. Už nebudou živeny jinými. Budou mít svou samosprávu! Stát si ponechá jen strategické body a zbytek předhodí v plen. Proto tolik řečí o drobném živnostničení, proto Jakešův projev na Hrádku o soukromých hospodských a paní, která pěstuje bojlery. Každý podnik měl být svými Slušovicemi, jinak to bylo dál neudržitelné. Jenže to by znamenalo propouštění nadbytečných, reorganizaci výroby a především tržní ceny. Zastaralé podniky by pukaly jako mýdlové bubliny. Každý druhý podnik za socíku byl vůči jinému v druhotné platební neschopnosti. To všechno by znamenalo zdražování, nezaměstnanost, sociální výdaje. Nespokojenost a zánik socialismu. A to se také tak stalo.

4 0
možnosti
VV

Musim vam smutne dat za pravdu. Nebyt Michaila Gorbacova byl by i dnes generalnim tajemnikemKSC Miölous Jakes, Pocitace by se kupovaly v tuzexu a internet by byl dostupny jen par vyvolenym.

2 2
možnosti
Foto

Přes čtyřicet let trvalo východní Evropě než setřásla ekonomický i politický nesmysl socialismu. Jak dlouho bude trvat, než se rozpadne podobně od života odtržená myšlenka jednotné Evropy?

0 2
možnosti
Foto

Všichni jsou hloupí, jen já jsem letadlo. Tak se dá charakterizovat váš výtvor.

Zvolil jste bod a chcete hýbat dějinami. Jenže máte problém v tom, že vaše volba odpovídá vašemu přístupu a přání a realitu moc nereflektuje.

8 0
možnosti
Foto

J91i77ř41í 83K77i28n83d20l

20. 11. 2018 10:05

Bóže můj to jste zase splantal rudý blábol. To snad integentní člověk nemůže dát dohormadyRvRvRv

7 0
možnosti
JH

J95a61n 34H19r57u36š74k49a

20. 11. 2018 12:02

tek vedoucí velkých podniků státních...proto to pak dopadlo, jak to dopadlo v devadesátkách...

2 0
možnosti
NM

...je to už dosti let a dojíždíme na to jak je vidět a smlouvy o raketách?? zkrátka se to ušákům nehodí do své militaristické politiky tak je to špatné...;-O;-O!!

0 6
možnosti
JZ

Bez Gorbačova by nebylo „jara“ východní Evropy

...

Vše začalo již před rokem 1989 v souvislosti s nástupem Gorbačova do funkce generálního tajemníka Komunistické strany SSSR, s jeho dohodami s prezidentem USA Reaganem a zahájením programu glasnosti a perestrojky.

Toho důsledkem bylo otřesení pozic komunistických režimů ve všech sovětských východoevropských satelitech a posílení opozičních občanských hnutí v nich.

Zdroj: https://trinkewitz.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=688590

.

Něco vám před Gorbačovem a perestrojkou vypadlo.

1 0
možnosti
KT

No jo, ale kdo dostaví teda ten Temelín?

Už se to ví?

0 0
možnosti
Foto

Příležitost pro Vás. Spíše je možná smutnější, že naší stavitelé chrámu to už nebudou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik