Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Referendum bude vždy nástroj těch, kteří budou umět manipulovat s náladami a budou moci formulovat otázky. Až se naučíme jednou za čtyři roky vybrat normální reprezentanty, tak můžeme uvažovat o tom, že jsme snad schopni rozhodovat rovnou, ale výsledky voleb svědčí spíš o opaku.

2 1
možnosti

He he, stare Atheny, kde se na vlade podilel vsechen dospely lid, teda s vyjimkou otroku a zen, cili hlasovaci pravo melo tak deset procent lidi, tak to byla fakt prima demokracie jako vino.

2 0
možnosti
Foto

Poslední dvě věty článku jsou ukázkou ryzí demagogie. Silně připomínají komunistické heslo: "Kdo není s námi, je proti nám!:"

4 0
možnosti
Foto

Máte samozřejmě pravdu. Před 150-ti lety přímá demokracie možná nebyla, nebyly k tomu prostředky. Dnešní technologie však již přímou demokracii umožňnují, vládnoucí oligarchie, získávající svoji moc pomocí tzv. médií se jí však nechce vzdát. Karma R^

0 0
možnosti

J23a43n 26S92v65a71t54e31k

30. 4. 2018 15:02

Problém referenda vidím v následujícím:

1) Zatímco dejme tomu o poslancích, senátorech či prezidentovi rozhodujeme na dobu určitou a po její uplynutí máme možnost se opětovně k dané věci (volbě do Poslanecké sněmovny, Senátu či volbě prezidenta ČR) vyjádřit (a to včetně nových voličů, kteří během daného období dospějí do věku, kdy mohou volit), referendum o např. vystoupení z EU je svým způsobem definitivní (asi nelze očekávat, že by z nás po případném vystoupení byly členské státy EU na větvi, pokud bychom si to zase po letech /10-15 let/ rozmysleli a chtěli opět vstoupit), takže z hlediska budoucích generací je takové referendum volbou "o nich - bez nich".

2) A největším problémem je to, že princip referenda nutí lidi k tomu, aby složitý, komplexní problém řešili odpovědí na zjednodušující otázku typu ANO/NE. Referendum tak má sloužit těm (politikům), kteří se chtějí za výsledky referenda "schovat", aby mohli říci, "ne my, ale lid to chtěl". Tak tomu ostatně bylo i v UK, kde Cameron předpokládal, že NE brexitu umlčí opozici uvnitř jeho konzervativní strany. A jak to dopadlo, vidíme v přímém přenosu...

2 0
možnosti
Foto

Doporučuji přečíst návrh nové ústavy pro ČR na mých stránkách

trinkewitz.cz, rubrika POLITIKA - tam se Vaše problémy řeší.

0 0
možnosti

není bez povšimnutí, že o tom, jaký u nás bude politický systém po 1989, lidé nikdy nerozhodovali, bylo to nastaveno Čalfou a ostatními komunisty, kteří předávali vládu přitroublému Vaškovi

2 4
možnosti
Foto

Ano, v té době nebylo žádné Frederální shromáždění a Čalfa jako monarcha rozhodoval o veškerých věcech. Paní Kociánová to je zajímavý postřeh.

4 0
možnosti

O78t45a 22K11i28n82c

30. 4. 2018 13:54

A co takhle referendum ke státnímu rozpočtu, proč se k němu mají vyjadřovat odborníci, resorty a potom se k němu musí ještě vyjadřovat parlament, když se k němu mohou v referendu vyjádřit přímo široké masy. Nebo zavést referendum o odtržení Horní Dolní od České republiky a podobné nesmyslnosti. Nechtěl by autor blogu rovnou pomocí referenda zavést diktaturu proletariátu?

6 0
možnosti

P42e82t52r 17B42u95r29i28a30n

30. 4. 2018 13:50

Stačí si přejít názory občanů na diskuzích Idnes a zvláště ty ještě lidovějšího konkurenčního serveru a inteligentní člověk by měl mít hrůzu z toho, že by se takový nástroj jako je referendum dostal volně do rukou těm, jenž se nevyznají ani ve vlastním mzdovém lístku, ale za to přesně vědí jak je na tom svět s financemi a za co všechno může Kalousek.

7 0
možnosti

Je kolikrát legrační sledovat ty, kteří mluví jen o referendech a výsledky běžných voleb přehlížejí. A právě ti však dovedou obhajovat osoby pověsti nevalné, které byly ve volbách zvoleni a připomínají, že jde o demokraty zvolené v demokratických volbách. Stačí se podívat do minulosti, kdy také byli v demokratických volbách zvolení do parlamentu lidi typu Hitler, Henlein, Gottwald atd. Ale skutečnými demokraty nebyli. Potvrdili, že člověk se nestává demokratem tím, že je zvolen demokratickou cestou. Hodnotou nynější naší společnosti není ani tak "vůle většiny" - protože i ta se může stát tyranskou, ale svoboda. A díky oné svobodě můžeme veřejně sdělovat své názory. Bohužel s touto hodnotou si u nás komunisti s Okamurovci moc nenotují!!

4 0
možnosti
Foto

Referendum totiž - na rozdíl od zastupitelské demokracie - zahrnuje názory úplně všech pitomců. Zastupitelská demokracie ale funguje na principu, že společnost řídí elity zvolené ve svobodné politické soutěži, takže v Parlamentu a následně ve vládě sedí lidé, kteří prošli nějakým sítem a dokázali vyhrát ve volbách. Takže i názory (hlasy) úplných blbů reprezentuje někdo alespoň částečně gramotný. My na to prostě nemáme, jsme pořád jako národ do té míry primitivní a nevzdělaní, že by při přímé demokracii vítězila nedemokratická a nesvobodná volba necivilizované lůzy. Viz volba Babiše Zemana

5 1
možnosti

J60a45n 94H69a24r46v15a50n

30. 4. 2018 14:03

Tak tak, jsme primitivové.

Zato Švýcaři byli už před dávnými časy inteligenti a proto mohou mít referenda. Spojenci na konci války vybombardovali Němcům všechny zbrojovky, ale přesto stále měli střelivo - inteligentní Švýcaři jim ho pilně dodávali. Nebo jak pečlivě uchovávali - uchovávají židovské zlato....

Ale jak píšete, my jsme primitivové ;-(

2 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS