Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ano podržím se. Neboť mně stačí, že pět kverulantů umí zabrzdit výstavbu dálnice či jejího rozšíření, výstavbu koridoru, generální opravu silnice. Stojí to minimálně stamilióny.

Nechci, aby něco kolem statisíce propagandou zblblých voličů (cca pouhé jedno procento!!!) rozhodlo o vyhození až jedné miliardy. Možná i několikrát za rok!!! Ano, musím se držet, když slyším či čtu, že někdo takovou zrůdnost požaduje či doporučuje.

Pokud už referendum o změně, chci, aby se uskutečnila na přání skutečně v_š_e_o_b_e_c_n_é. Tedy na přání většiny oprávněných voličů, většiny plátců daně. Pokud většina takovou změnu neodsouhlasí, není jí třeba: většině buď vyhovuje, nebo je jí lhostejná.

Mimochodem: Když už boj, proč ne proti všem blouznivcům, domnívajícím se, že referendum je více demokracie. Nikoliv. Jen více peněz reklamním agenturám.

Odvolatelnost zní krásně. Jen vede k ještě většímu populismu politiků. Musí totiž být populističtí trvale, aby nebyli odvoláni, ne jen ke konci volebního období.

Kdo podá návrh na odvolání ("záporné" volby)? Tj. kolik lidí? Za jak krátkou dobu po zvolení bude možné odvolat? Protože nejprve nutno znát výsledky odvolání a teprve pak znova volit, půjdeme kvůli jednomu postu každoročně dvakrát k volbám?

Děsím se, že k té blbosti dospějeme. Proč ne? Mají ji přece v kolébkách demokracie - GB, Francie, USA. Nebo nemají?

1 0
možnosti

Velmi důrazně protestuji proti tomu, aby mého zvoleného zástupce odvolávali v referendu lidé, kteří ho nevolili.

1 0
možnosti
Foto

Volební obvody mají být jednomandátové a o odvolání poslance mají rozhodnout voliči v jeho obvodu. Nahradí jej automaticky druhý nejúspěšnější v daném obvodu.

0 0
možnosti

Ty vaše zparchantělé partaje si do parlamentu volíme my voliči v demokratických volbách. A pokud vím, tak jediná strana která měla jako základní cíl - referendum, byla jedna - SPD a ta dostala 10%. Takže to asi pro voliče není tak podstatné, jak nám někteří chtějí podstrčit.;-)

6 0
možnosti

R40u82d51o95l11f 49K90o41n80c

30. 3. 2018 12:52

• Demokracia (zastupiteľská, NIE PRIAMA !!!) je dobrý podvodný vynález, umožňuje bohatým urobiť to čo chcú a pritom nikto nemôže povedať, že bol vylúčený z rozhodovania o veciach verejných.

• Zastupiteľská (partokratická) demokracia = dementokracia. Retarda musí zastupovať iný retard !! Takáto “Zastupiteľská demokracia” je ako nástroj potlačenia skutočnej demokracie. Jedná se o řešení problému „demokracie” bez demokracie.

Zastupitelská partokratická demokracie je magická formule, jež umožnila mít něco označované za demokracii a zároveň garantovat vládu elity (teda žiadneho demos – ľudu) a ochraňovat darebáky.

3 0
možnosti

P81a55v33e62l 22V34é85b16r

30. 3. 2018 12:43

Já tvrdím, že bez přímého rozhodování občanů není demokracie a v čistě zastupitelská demokracie je asi takovou demokracií, jako je lidová demokracie. A jaká demokracie vládne v Korejské lidově demokratické republice, to všichni víme.

Zastupitelská demokracie zůstává demokracií pouze v tom případě, že zástupcům se předá pouze část rozhodování, tj. rozhodování v méně závažných otázkách, pro které nemá cenu svolávat všelidové hlasování (většinou uvádím příklad, že pro stanovení nejvyšší rychlosti v obci skutečně není třeba referenda), ale občané by měli mít vždy možnost vyvoláním referenda zvrátit i taková rozhodnutí. Samozřejmě, musí se stanovit taková pravidla pro vyvolání referenda, aby se nakonec nesvolávalo referendum pro kde co.

Čím se čistě zastupitelská demokracie liší od autokratických režimů? Pouze způsobem výběru vládců: V čistě zastupitelských demokraciích se (neomezení) vládcové volí z okruhu lidí, kterýžto okruh určují současní vládcové, v ostatních režimech se vládcové do své funkce rodí, nebo se jí zmocňují násilím. Ale občané tam i onde do vládnutí nemají co kecat.

3 0
možnosti

Hmmm. A že ta zastupitelská demokracie je ve značné části světa!!! Mnohde staletí.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS