Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Prosím vás, co to tady píšete ? když už citujete Ústavu, tak citujte celý daný článek, ne jen část. Celý článek 5 zní :

"Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů."

Takže je deklarováno, že v našem politickém systému můžete k prosazení svých zájmů založit politickou stranu a účastnit se s ní volné politické soutěže, nikoliv ale používat násilí.

Jinak politické strany se obvykle zakládají k prosazení zájmů určité skupiny obyvatel, to je v demokracii normální a běžné a od toho jsou programy stran, které deklarují, co budou strany prosazovat. Jiný zájem mají velcí podnikatelé, jiný sociálně vyloučení, jiný střední třída. Žádný jednotný "všelidový" zájem neexistuje, to se nám jen pokoušeli namluvit v minulém režimu, kde nám stačila jednotná kandidátka Národní fronty, protože jsme údajně všichni chtěli totéž a kdo nechtěl, byl nepřítel lidu a zločinec.

4 0
možnosti
Foto

Mýlíte se, i prezident při své inauguraci slibuje, že bude konat v zájmu VŠEHO lidu republiky. A v jeho zájmu je růst blahobytu všech občanů, nikoli jeho úpadek.

2 2
možnosti

Dost dobře nechápu, jak byste chtěl rozhodnout o rozdělení Československa referendem. Pokud by se konalo na celém území, bylo by to referendum značně nespravedlivé, protože Čechů bylo dvakrát více, než Slováků. A pokud by se konalo jen na Slovensku, bylo by zbytečné, protože výsledek byl předem znám. Proti rozdělení byla jen "bratislavská kavárna". :-)

2 0
možnosti

Nejdříve by se měla řešit lidská hloupost a neinformovanost. V Británii rozhodli "staří venkovští hlupáci".

0 7
možnosti

Z vás mluví ta neiformovanost;-D?

1 0
možnosti
Foto

"V roce 1992 Klaus palácovým převratem rozbil 3. ČSR a svrhl prezidenta Havla. Potom zkorumpovaný český zbytek federálního parlamentu, přijetím Klausem inspirované ústavy z 1. ledna 1993, vyhlásil vznik první České republiky."

Zdroj: https://trinkewitz.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=650658

Kde jste tehdy žil? Byl jste třeba někdy v roce 92 na Slovensku a zkusil si objednat v hospodě česky? Už jste zapomněl na "pomlčkovou válku" a Pithartovy dvojdomky a Čarnogurského, Kňažka, o Mečiarovi nemluvě? Ta nekonečná jednání, po kterých česká strana prohlásila "dohodli jsme se" a slovenská "nedohodli jsme se"?

Zachování 3.ČSR bylo možné jen Miloševičovou cestou (a tomu se to taky nepovedlo).

16 0
možnosti

P61e72t73r 35J21í23l22e90k

23. 2. 2018 7:51

Skvěle napsáno!

7 1
možnosti

"Klaus palácovým převratem rozbil 3. ČSR a svrhl prezidenta Havla" = To nemá chybu - Navrhuji, aby o výroku bylo uspořádáno referendum ! ... :-)

8 0
možnosti
Foto

Věříte divadlu, které vám je předkládáno. Musíte se občas podívat za kulisy.

1 0
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik