Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J88i32r93i 70D63v26o23r20a10k

3. 12. 2017 12:26

V referendech ve Svycarsku se neresi nekonecnost vesmiru, kde je zapotrebi bezesporu vynikajicich vedomosti, nybrz veci, ktere jsou na dennim poradku. Neni pravdou, ze Svycari jsou nadprumerne vzdelani. Maji "pouze" nadprumerne mnozstvi Informaci, ktere jsou nutnosti, tyto referenda uspesne pouzivat. To je ten pravy duvod, ktery je "politiky" proklet, protoze jim tim padem "kecaji do veci" z kterych maji veliky prospech a kvuli tem je vetsina v politice. HOWGH!!

4 0
možnosti

problém s referendem je v zásadě jen jeden a to je vzdělanost a informovanost obyvatelstva. Nebo z druhé strany, jaké otázky smí být v referendu. Bude velmi málo zedníků a uklízeček, kteří se vyznají v geopolitice, protože jsme masírování nesmyslnými informacemi z našich médií a tito lidé těm zavádějícím informacím již věří. Tak jako si nikdo nedělá referendum, když má jít do nemocnice ale jde za odborníkem, tak i ve věcech politických je to tak, že by lid měl jít za odborníkem a prvně se poradit. Přesně tak se chová obyvatelstvo, když má doma rozbitý PC, jde za odborníkem, to samé, když je porouchané auto a tak dále. A proč by z ničeho nic mělo platit, že politika je tak lehká, že ji rozumí každý???

takže pokud referendum, pak je nutné nařídit každému, kdo chce k referendu , několikahodinovou přednášku na dané téma a to od různých odborníků a musí přesně doložit že na dané téma přečetl několik knih domácí i zahraniční provenience.

Pak má referendum smysl.

Ani obyčejný volič u obyčejných voleb není nikdy přesně v obraze a volí citem a ne věděním, ale jak víme emoce nás většinou jen matou.

Najděte si v mých článcích ten o demokracii, kterou lze provozovat jen s velmi vzdělaným obyvatelstvem. To řekl již před mnoha a mnoha lety americký prezident. A to obvykle..snad jen s výjimkou herce a Trumpa ...nebyli hlupáci.

1 1
možnosti
Foto

s názorem souhlasím, jen ohledně názoru na Trumpa se ptám :-), zda není, jak sám píšete, následkem nesmyslného masírování médií.

0 0
možnosti

Na referenda se dá dívat různě. Vidět v nich cestu, i záhubu. Osobně si přeji žít a politiky být obtěžován co nejméně. Ideální, v denním tisku, v TV , nějaké okrajové zprávy, že např. prezident navštívil a obdaroval chudobinec - premiér zase jiného v jeho zemi ... Nyní, je tomu přesně naopak - asi polovina národa, "Slučuje svůj život" se zvolením M.Zemana - A.Babiše do funkcí. Podobně to vidím s referendem ... :-)

1 1
možnosti
Foto

Nejvíce lidí má IQ kolem 100. No, nic moc. Přesto jsem přesvědčen, že jen málo z nich se nechá zmasírovat médii. Zdravý selský rozum ve většině z lidí pořád je a testy IQ ho neřeší.

1 0
možnosti

tak jako nelze zrušit jednou zavedený, nesmyslný letní a zimní čas, tak je nemožné změnit jednou Čalfou a jeho partou zavedenou "zastupitelskou" demokracii. kdo se chce nechat "zastupovat", třeba i v posteli, nechť tak činí, ale ať do toho nenutí, proti jejich vůli ty, kteří se zastupovat dát nechtějí a nemusí, protože mají vlastní názor

0 1
možnosti

zastupitelský systém existuje mnohem déle než kolik je Čalfovi...........tedy váš omyl...........zastupitelský systém byl již v Rakousku-Uhersku, kde Masaryk byl poslancem ve vídeňském sněmu...........a to myslím Čalfa ještě nežil.........tak asi tak...

0 0
možnosti

Při nadávání na politiky se zapomíná, odkud vzešli. A původ našich politiků je pak kořenovým problémem naší politiky. Je otázka, jestli tenhle problém referendum dokáže nějak vyřešit.

0 0
možnosti

O97n73d85ř46e81j 12N49ý37č

2. 12. 2017 21:40

Už mě unavují pořád číst lži o tom jak to ve Švýcarsku funguje a jak by se to mohlo přenést i k nám. Proč jste nenapsal jak fungují kantony a jakou mají nezávislost v porovnání s těmi našimi kraji. Nebo kolik těch referend za rok proběhne a čeho se týkají. Švýcarsko nám opravdu podobné není vůbec v ničem. Ta přímá demokracie je tak skvělá že nikde na světě není.;-D

6 5
možnosti

Ano, už mě unavuje, jak nemáte jediný argument, proč by to stejným způsobem nemohlo fungovat téměř kdekoli jinde

4 1
možnosti

"Nevěřte referendům" znamená automaticky "Věřte politikům" a "Věřte stranám". No a vzhledem k tomu, že té nejúspěšnější straně a nejúspěšnějšímu politikovi věří 18 % voličů, žádné straně a žádnému politikovi ovšem nevěří 40 % voličů, tak se dívejte, kde se svým výkladem demokracie jste. :-P

5 1
možnosti

A ještě jsem si měl před příspěvkem přečíst článek, že ano, ehm. :-)

0 0
možnosti

Referendum, proč ne? Češi nejsou blbci a dovedou si info opatřit i ověřit, ani ty babičky na vesnici bych nepodceňoval. faktem je že nikoliv o každé ptákovině. Ale pokud kouknu zpět, tak bych našel dosti titulů, kde by se referendum hodilo, aby vyjádřilo názor většiny.

7 1
možnosti

P96a29v51e53l 86V71é60b88r

2. 12. 2017 19:19

Podle mého názoru je zastupitelská demokracie pouhou zkratkou všelidového hlasování, zvaného referendum. protože nelze takové všelidové hlasování organizovat kvůli každému pšouku. Proto je rozhodování v méně důležitých záležitostech svěřeno lidem zvoleným zástupcům, zvaným poslanci. Bez referenda není demokracie, protože by byla lidu vzata možnost rozhodovat o svých záležitostech a nastupuje vláda diktatury našich, k naší smůle námi zvolených, poslanců. Rozhodně u nás se poslanci takto chovají, jako by lid této země a vůbec celá země byla na ty 4 roku do dalších voleb jejich majetkem a snaží se to zakrýt poukazováním na zastupitelskou demokracii.

Je na diskuzi potom posoudit, které jsou to ty méně důležité záležitosti a které ty důležité, ale na věci to nic nemění.

8 0
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik