Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Autorovi článku odpovídám - pokud budeme volit zdravý rozum, impotence se nedostaví.

0 0
možnosti
AR

Je to taková všehochuť od autora. Jde nám o to i teď udržet parlamentní demokracii, politickou pluralitu a právní stát. Tedy to co jsme získali po pádu totality. Pokud suverénně by měl vyhrát p. Babiš se svým ANO, pak záměr tohoto cílevědomého člověka je rozdrobit tradiční strany, aby nemohly jemu překážet v naplňování cílů k nimiž vstupoval do politiky. Teď však musí počítat s tím, že zamotal se vlastní vinou do finančních problémů se svými podniky a musí i veřejnosti ukázat, že je morálně bezúhonný. V posledních volbách velmi uspěl díky tomu, že odebral dost příznivců ODS a TOP 09 na svou stranu. Teď s tímto už nemůže počítat, že někteří další by se od nich k němu přiklonili. Snad někteří od ČSSD a nevypadá to na to, že ANO překoná hranici zisku 30% hlasů. Někoho bude potřebovat do koalice, ale to už je věcí voličů komu kolik dají hlasů. To že se náhle zde rozrostl počet neznámých stran neznamená, že tradiční strany to nějak moc postihne. Spíše to může postihnout právě ANO. Musíme vyčkat.

0 1
možnosti
AD

Nevím co vlastně p.Reček doporučuje?! Když bude zvoleno na př. 10 stran do sněmovny při posílení ODS, TOP, KSČM a ČSSD poklesem ANO pak nikdy nemůže vzniknout činorodá vláda! KDU neberu v úvahu, ti se vždy přizpůsobí. Takže voličům zbývá jedině posílit ANO a vyřadit ty co jen stěží prolezou nad 5%.

Takže vlastně nezbývá než podpořit Babiše a zkusit jestli "mafián" dokáže pít vodu. V Česko-Moravské kotlině se takový kapitalista již vyskytl - Baťa![>-]!!

0 0
možnosti

Nejlepší jsou malé strany, jak se o tom zpívá v písni "Malostranská":

Už je to tak / na světě danï,

každá věc má / nejmíň dvě strany;

trenýrky maj' / svůj rub a líc,

volební systém / ten má stran víc.

Svět má čtyři strany / Rudï Právo osum,

lidem však stačí / ke štěstí dvě:

velká a malá / to je náš osud;

tu druhou máme / víc v oblibě.

Na malý straně / tam je mi nejlíp,

na malý straně / tam je mi hej, i kdyby byla / potopa světa, já na ní musím /děj se co děj.

1 1
možnosti
MB

Váš názor je vcelku rozumný, proto se zamítá a nebude nikdy využit ! Vědci okolo atomovéjho jádra by nad štěpením žasli ! Zde kandiduje 31 stran - To znamená, že existuje 31 cest, jak docílit toho lepšího ! Pravda, neví se v čí prospěch ... :-)

0 1
možnosti

31 se vám zdá mnoho? Tak si to spočítejme:

Jednak politický názor není jednodimenzionální; z nečastěji diskutovaných dimenzí je to zejména pravice - levice, konzervativní - liberální, demokratický - autoritářský, náboženský - sekularistický, vlastenecký - internacionalistický. Tak jenom tohle postačí na 32 kombinací.

A navíc ty dimenze nejsou dvoustavové, rozlišuje se aspoň 5 úrovní: střed a na každé straně umírnění a extremisté. Dohromady tedy 3125 kombinací.

2 1
možnosti
Foto

Nejlepší parlament a vláda je taková, které jen ruší to ti minulí odhlasovali a nevymýšlí nic nového.

2 2
možnosti
PK

Změna je nutná ,ale není příliš z čeho vybírat...

1 0
možnosti
Foto

Stran kandiduje pestrá paleta, skutečně si nemůžete vybrat Vám blízký program ?

Tak zkuste volit třeba svobodu, ta je univerzální.

1 1
možnosti

Asi to myslíte dobře, ale to ten medvěd co zabil kamenem mouchu sedící na čele svého přítele také. Tyhle vaše útoky proti politické pluralitě a snaha redukovat ji na dualitu jsou přesně to, co si tradiční strany přejí. Když už nemohou mít totalilu jedné strany, tak se snaží aspoň o polototalitu dvou stran.

2 0
možnosti
Foto

Čemu říkáte "politická dualita"? Většinovému volebnímu systému? Co by měl s polototalitou dvou stran? Co je to za nesmyslný výraz? Většinový volební systém je podle mého názoru jediná cesta, jak z tohoto ven. A jen tak mimochodem, kdyby ho strany chtěly, tak už tu je. Jenomže ony se ho bojí ....

1 1
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik