Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Už ten Kapitál nečtěte, pane profesore. Motá Vám hlavu.

A když už ho čtete, tak ho čtěte pořádně.

Jak můžete klást rovnítko mezi přidanou hodnotu a nadhodnotu? Přidaná hodnota je ta část hodnoty, kterou produkt získá v procesu přeměny provedeném konkrétním subjektem - firmou, člověkem. Nadhodnota je ta část hodnoty, kterou si podle M+E Marxe + Engelse) nespravedlivě přivlastní ošklivý kapitalista.

Tvrdíte, že kapitál "může zneužívat nízké ceny práce v důsledku převahy její nabídky na trhu Zdroj: http://trinkewitz.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=605436";.

Zrovna dnes jsem četl článek o tom,jak technologičtí odborníci (IT apod.) odmítají uzavírat pracovní smlouvy a raději se nechávají najímat na konkrétní projekty, protože je jich málo a tenhle postup je pro ně ekonomicky zajímavější.

To Vás a Vám podobné dost přesvědčivě usvědčuje ze lži. Není to žádné zneužívání, je to prostá aplikace ekonomických zákonů. Jestliže je na trhu přebytek nekvalifikovaných sil, nemohou se divit, že když už seženou práci, je mizerně placená. Naopak pokud je nedostatek vysoce kvalifikovaných,budou je firmy přeplácet, protože je potřebují.

Stát rozhodně nemá co rozdělovat nebo přerozdělovávat. Tím totiž jen konzervuje dosavadní stav, kdy neschopní volají "Seberte schopným a dejte to nám". Stav, který Vy tak učeně propagujete a který jsme si tu několik desetiletí zažívali na vlastní kůži. Všichni víme, kam nás to dovedlo.

Nicméně souhlasím s Vámi, že život na dluh je velmi nebezpečný. Jednou ty dluhy bude třeba splatit. Většinou to položí ekonomiku.

4 1
možnosti
PK

Neznám stát, který by nepřerozděloval. Ale je to jako s léky. Při správném nasazení a kombinaci pomáhají ale mohou to být jedy, které i zabíjejí.

1 0
možnosti
Foto

Krize v kapitalistické ekonomice jsou daní za státní regulace a zásahy.

V neposlední a důležité řadě jsou krize způsobeny existencí centrálních bank a státní měnou.

Takže, ne kapitalismus, ale socialistické prvky v ekonomice způsobují vznik ekonomických krizí.

1 1
možnosti
LV

Jak způsobí centrální banka a státní měna krizi? Popište prosím ten mechanizmus.

1 1
možnosti
MB

Soudobá politika nabrala společné rysy - 1) Ti viditelní, zcela absentují na roli výchovnou, etickou a příkladnou. Kdo je vidět, zároveň udává imperativ normy - absolutně se neděje ... 2) Stát s institicemi podobně rezignoval na roli metodickou - podpůrně vytvářet vhodné podmínky pro rozvoj těch aktivních, např. OSVČ ... 3) Je až srandovní, že lidi si stvořili stát, aby se jiím lépe žilo. 4) Ten se stále více pak ukazuje - Jako nikoliv tiše konající sluha ! ... Naopak, jako halasně nabubřelý, všechny zadlužující - Represivní a samolibý pán ! ...:-)

0 0
možnosti
LV

Lidé si nevytvořili stát proto,aby se jim žilo lépe, ale proto, aby se jim nežilo hůře. Jako jednotlivci byli zranitelnější, společná obrana byla účinnější.

1 2
možnosti
JB

J45a77n 29B38u89r34i22a81n

22. 5. 2017 7:17

Mám k tomu jednu připomínku - Sobotkův volič je s tím, že stát žije na dluh, srozuměn.

Babišův volič žije v iluzi, že Andrej je zachránce české státní kasy. Netuším, jak dokáže schroustat to, že Babiš navrhuje takové číslo.

6 0
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik