Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

To vše je „v tradici“ buržoasních vlád již od vzniku Československé republiky v říjnu 1918.

Strany v prozatímní Národní radě, složené z českých poslanců rakouského Říšského sněmu rychle „upekly“ Ústavu Československé republiky, ve které daly všechnu moc vládě a parlamentu a postavily T.G. Masaryka před „hotovou věc“. Tím vlastně provedly parlamentní puč, protože Ústavu mělo vypracovat Ústavodárné národní shromáždění, zvolené v prvních řádných všeobecných volbách.

V této situaci začaly „hospodařit“ do kapes svých členů a „klientů“. A zahájily nekončící řetězec korupčních a finančních skandálů, které se vyrojily v přechodné poválečné konjunktuře dvacátých let. Od světové hospodářské krize po roce 1929 se „vytratila“ z československé politiky pohoda, začal „třídní boj“, který vyvolal vznik Komunistické strany a boj stran o politickou moc vyvolávající časté střídání vlád, včetně vlád úřednických. Důsledky světové hospodářské krize přetrvávaly v ČR až do oživení intenzivním zbrojením, v důsledku ohrožení republiky agresivitou Hitlerovského Německa. Po Mnichovu a odtržení Slovenska od ČSR vznikla 2. Česká republika okleštěná o „sudetská“ území a s německými enklávami na jejím území, kterou opustil „Prezident budovatel“ Beneš a byl nahrazen senilním Háchou. Vlády se ujaly strany, které zahájily politiku, podřizující se hitlerovskému Německu. A totálním koncem bývalého Československa byla německá okupace a vytvoření Protektorátu Böhmen und Mähren. Takže lze sice slavit v roce 1918 vzniklý samostatný stát Čechů a Slováků po 300leté Habsburské nadvládě, ale je nutno připomenout, že jeho politické vedení historicky selhalo.

Podobný byl osud tzv. 3. republiky po osvobození Československa v roce 1945 po porážce nacistického Německa. I zde politická reprezentace totálně selhala. Staronový prezident Beneš se plně podřídil diktátu Stalinova SSSR, buržoasní vládní strany přijaly bez odporu politický systém „Národní fronty“ a s prezidentem Benešem se nechaly přechytračit Gottwaldovou KSČ. Ta vyhrála parlamentní volby s většinou 40 % a ostatní strany s ní vstoupily do koaliční vlády. Pozdě se potom snažily vyvolat vládní krizi, ve které byly definitivně poraženy, takže od Února -1948 plně převzala moc KSČ. Tím byla zahájena éra nového „temna“ dvaceti pěti roků komunistické diktatury.

Díky vývoji v SSSR s nástupem Gorbačova do čela KSSS se konečně rozpadl tzv. socialistický tábor a v jeho vazalských státech byl posléze svrženy tzv. socialistické režimy. Je nutno podotknout, že ten československý byl jedním z posledních. Češi a Slováci si konečně oddechli a nadšeně očekávali „český hospodářský zázrak“ a skutečnou demokracii pro všechny. Tak, jak jim to na demonstracích po událostech 17. listopadu sliboval idealistický demokrat Václav Havel. Ale „chyba lávky“. Vedle idealisty Havla se vyrojili pragmatici (a často z dosavadních kádrů KSČ), kteří viděli příležitost k rozkradení dosavadního „socialistického“ vlastnictví a zavedení tvrdého kapitalismu. A ti pod vedením Václava Klause a jeho následovníků rozkradli, rozvrátili během následujících 30 ti let dosud existující národní majetek a kapitál (nejen fyzický, a peněžní, ale i v lidských znalostech), takže se Česká republika ekonomicky propadla směrem k rozvojovým zemím. 

A dnes k tak významným výročím české státnosti je společenský systém ČR politicky i ekonomicky tak rozvrácen, že Poslanecká sněmovna není schopna sestavit vládu s její důvěrou a schopnou realizovat potřebný rozvojový vládní program, ani prosazovat k tomu nutné zákony a novely zákonů platných. Dnešní vláda slaboučké koalice Babišova ANO a „levicové“ ČSSD, podmínečně tolerovaná oportunistickou partají tzv. českomoravských komunistů z KSČM není schopna občanům – voličům žádný strategický, ani operativní program směřování a rozvoje republiky. Jedinou starostí všech parlamentních stran, tedy jejich vedení, je udržení nebo posílení svých mocenských pozic a z nich plynoucích materiálních výhod. Zatím co by se měli v zastoupení svých voličů-lidu (suveréna), starat o plnění jeho práv a zájmů. Tento lid by měl překonat svou pasivitu, záměrně v něm vyvolávanou prolhaným politickým marketingem v prodejných mediích a vyvíjet permanentní tlak na režim, aby konečně začal plnit své pronárodní poslání, nebo donutil nepoctivé zastupitele z politiky odejít.

Teprve potom by bylo možno bez hořkosti slavit výročí historických milníků, které znamenaly počátek cesty k pro-lidové demokracii sloužící spravedlivé a mravně všemu lidu republiky.          

  

         

 

 

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pátek 25.10.2019 23:24 | karma článku: 10,41 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Trinkewitz

Progresivní daně z příjmu-jediná cesta k vyrovnanému rozpočtu

To kvalifikovaně tvrdí daňová expertka a rektorka Masarykovy univerzity v Brně a vedoucí jejího Ústavu-účetnictví a daně

30.8.2019 v 16:37 | Karma: 14,04 | Přečteno: 851x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:21

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik