Duka, Kňažko, Marx

2. 01. 2019 21:17:32
Pánové, katolický idealista – kreativista Duka a vysloužilý měšťácký politik Kňažko si přišli do ČT2 zafilosfovat o Československé minulosti a o jejím vývoji od konce společného státu ČSSR.

Většinou se jejich názory příliš nelišily a byly v souzvuku s jejich pravičáckým zaměřením. A shodli se jenom v obvyklém generálním zavržení Marxe a Engelse a jejich světového názoru.

Hned na počátku diskuse svorně odsoudili nedávné odhalení sochy Karla Marxe v jeho rodném Treviru a vyjádřili znepokojení nad renesancí úcty k Marxovi, jako největšímu filosofovi a ekonomovi 19. století. Což svědčí o tom, že jeho přínos k pochopení přírodních zákonů, včetně zákonitostí vývoje lidstva neznají, protože dílo Marxe a Engelse nikdy nestudovali, ale posuzuji je podle zrůdné praxe „marxistů“ od dob Leninových bolševiků až po „naše“ normaliziátory Husáka, Jakeše a Bilaka.

Nemíním zpochybňovat zrůdnosti, kterých se tito „marxisté“ dopustili, ale zároveň chci připomenout, jakých nepravostí se dopouštěli i naši měšťáčtí „demokraté“ již od vzniku Masarykovy první Československé republiky.

České buržoasní i „socialistické“ partaje z bývalého Rakousko-Uherského Říšského sněmu (české zastoupení podle voleb z r. 1911 !!!) preventivně odstavily „tatíčka“ T. G. Masaryka od výkonné moci a vnutili I. ČSR Ústavu buržoasní „parlamentní demokracie“ (kterou později pro naší první Českou republiku prosadil „nezapomenutelný demokrat“ Václav Klaus v ještě anti-demokratické formě.

Český primas Duka uvedl, jak nelibě nese požadavky KSČM, aby byly znovu revidovány církevní restituce, údajně „spravedlivě“ provedené podle principu: „Co bylo ukradeno, musí být vráceno“. Ale nijak nepřihlížel k tomu, jak církevní majetek po staletí vznikal z feudálního vykořisťování nevolného lidu! To tehdy nebyla krádež? Vždyť prezident Masaryk slíbil ještě v USA, že v ČSR bude provedena odluka církví od státu a pozemková reforma, ale to mu buržoasně-socialistický parlament nedovolil (měl s katolickou církví nevyhlášený konkordát) a církev si feudální majetek zachovala.

Diskutující se také se zabývali průběhem dělení ČSFR do dvou národních republik: České a Slovenské. To požadovali především slovenští „národovci“, hlavně z katolických kruhů, hojně tvořených souputníky režimu klero-fašistického Slovenského štátu a jejich potomky. Velkou roli v tom hráli také tehdejší premiéři české a slovenské autonomní vlády Klaus a Mečiár, kteří si oba chtěli uvolnit ruce pro realizaci svých rozdílných představ o dalším vývoji ve „svých“ republikách. Aniž by při tom položili tuto otázku oběma národům v referendu, které by to mohlo zhatit jejich o plány, jisti si poslušnosti členů svých národních politických stran. Drze se o tom mezi sebou dohodli na schůzce v Brně a tím fakticky spáchali velezradu na celistvosti státu zaručené Ústavou. A zde je nutno připomenout spoluvinu konkrétně pana Kňažka, který se všech fázích tohoto komplotu účastnil. A nyní se nehlásí k řadě svých státních funkcí ve slovenských vládách a mezi kterými vystřídal své členství v řadě stran od VPN, HZDS, ADS, DEÚS, DÚ, SDK až po SDKÚ. Dnes se k tomu samozřejmě nehlásí a dává „hraběcí rady“, jak dnes vztahy mezi ČR a SR zlepšovat a napravovat.

Na čem se shodovali, bylo nekritické horování pro „jedině pravou parlamentní demokracii“ pro neo-konzervativní celosvětový řád. Při čemž se nepokusili zamyslet nad jeho narůstající globální krizi, která se již nyní rozbíhá a hrozí nejen celosvětovým vojenským střetem, ale až ohrožením kvalit života na Zemi a jeho existence vůbec.

Marxova filosofie historického materialismu, založená na Hegelově dialektickém zákoně o přeměně kvantity v kvalitu říká, že řád lidské společnosti závisí na stupni společenské produktivity a dostupnosti jejích materiálních zdrojů. Pokud se tyto existenční podmínky změní, musí nutně dojít ke změně společenského řádu. A tato změna je nutně revoluční (relativně) skoková. Což neznamená bezpodmínečně, že násilná. Dnes je světová situace zralá pro takovou revoluci.

Ale aktéři naší novoroční debaty dovedou hlásat jen primitivní anti-marxistické floskule, aniž by se zatěžovali pozorným studiem „nějakého“ Marxe.

Je to k jejich škodě, protože to odhaluje to jejich nedostatečné filosofické vzdělání a dělají si tím jen ostudu!

Autor: Zdeněk Trinkewitz | středa 2.1.2019 21:17 | karma článku: 21.39 | přečteno: 941x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 15.16 | Přečteno: 151 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 378 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 375 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 246 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 493 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1088

Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...