Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman, Babiš a Sněmovna diskutují o rozpočtu 2019

Proč musí být státní rozpočty ČR stále deficitní, když u nás „zuří“ nevídaná konjunktura? Vždyť podle Keynese se v této fázi kapitálového cyklu mají dluhy státní kasy snižovat a střádat rezervy na nevyhnutelnou následující recesi?

Ale jak vládu a Sněmovnu napomínal prezident Zeman, páni politici si raději „kupují“ přízeň všech tříd voličů populistickými sliby snižování daní, zvyšování mezd a sociálních dávek a tak neodpovědně si žijí na dluh nejen svých nástupců, ale zejména budoucích generací naších občanů.

Historie nás učí, že vyrovnanosti salda účelných a hospodárných meritorních a investičních státních výdajů, lze dosahovat pouze systémem progresivního zdaňování plátců daní podle majetkového, příjmového a spotřebního censu.

Již v antických Aténách to v roce rozdělil Solón obyvatelstvo do čtyř tříd,

na:

  • nejvyšší třídu - vlastníky do které patřili lidé dosahující výnosu 500 (asi 25
    tisíc litrů) plodin, jejíž příslušníci se mohli stát nejvyššími úředníky,
  • druhou třídu - jezdce výnos 300 medimnů, jejímž příslušníkům byly dostupné
    všechny vysoké úřady, kromě úřadu pokladníka,
  • třetí třídu - pěšáky, těžkooděnce výnos 200 medimnů, ze které pocházeli nižší úředníci,
  • čtvrtou třídu - dělníky, nádeníky, bez omezení majetku, ze které každý se nyní mohl
    stát členem sněmu či „Rady pěti set“, která kontrolovala činnost úřadů a
    schvalovala zákony.

U nás, naše panovnice Marie Terezie převzala v roce 1740 stát obklopený nepřáteli a bez krejcaru ve státní kase. Ta byla již řadu let v hlubokém deficitu a Marie Terezie pochopila, že existuje jenom jediná cesta.

Hledat možnosti, jak zvýšit příjmy státu a zlepšit efektivnost státní správy. Nikoli cestou rozšiřování habsburských držav, ale interní konsolidací státu.

Ač byla nominálně absolutní panovnicí, moc měli v rukou nejbohatší šlechtické rody, jejichž čelní příslušníci ovládali všechna rozhodující místa ve státní správě (finanční, soudní a vězeňské) a v armádě. Marie Terezie takticky a postupně začala ve státním aparátu nahrazovat tyto dědičné nositele centrální moci. Ve Vídni i v centrech jednotlivých dědičných zemí a krajů a ve městech profesionálními byrokraty z nižší a chudší šlechty a ze svobodných měšťanů.

Princip reformy byl jednoduchý: zdanění šlechtických statků (dosud šlechta pozemkovou daň neplatila, platilo se jen z obdělávaných pozemků poddaných – tzv. rustikál) a vybírání daní, které dosud dělala místní šlechta, centrální státní daňovou správou. Sazba daní byla dlouhodobě pevně stanovena. Panovnice totiž pochopila, že další daňové zátěže nemohou dále dopadat jen na zbídačené nevolné obyvatelstvo a současně ponechávat šlechtě všechny příjmy na vedení jejího rozmařilého života. Tereziánská reforma byla spuštěna v létech 1747 – 1748. Příjmy státu se tím okamžitě zdvojnásobily! Bylo však současně nutno stanovit výměr daně, odvozovaný z výměry zdaňovaných pozemků. Protože nebylo možno se spolehnout na dobrovolná daňová přiznání plátců daně (což platí ve všech historických dobách), bylo provedeno přesné vyměření a soupis všech pozemků, tzv. Tereziánský katastr.

Současně s péčí o státní finance, sledovala panovnice hospodářství ve všech provinciích říše. Podněcovala manufakturní výrobu v rakouských a českých zemích. V Uherském království, kde si magnáti vyvzdorovali pokračování svých feudálních výsad, byl podporován rozvoj zemědělství, jako základního zdroje potravin a živočišných surovin pro celou říši.

Hlavních cílů reforem bylo dosaženo již v polovině padesátých let 18. století. Těmito reformami dosáhla Marie Terezie posílení vnitřní síly monarchie a zesílení jejího mezinárodního postavení. Odstranila nejvýznamnější brzdné síly feudalismu, otevřela dveře osvícenství a posunula ekonomický a technologický vývoj směrem k západoevropskému liberalismu.

Dnešní obraz Evropy se jistě velmi liší od doby 18. století, ale úspěch tereziánských reforem spočíval na univerzálních principech, které jsou trvale platné i pro dnešek:

- Na silné centrální státní moci, která musí efektivně zajišťovat veřejné
     služby, sloužící udržení a rozvoji celé populace státu, jako optimálně
     fungujícího sociálního systému.

 - To je možné jen při existenci kvalitních, jednoznačných a důsledně
    vymáhaných zákonů. 

-  Na existenci kvalifikovaného a neúplatného správního systému, realizovaného
      profesionálními úředníky, vázanými přísným a náročným služebním
      řádem, absolutně netolerantním k jakýmkoli korupčním a protekčním
      jevům.

-   Silný a výkonný stát musí pravidelně získávat z daňových příjmů dostatečné
     finanční prostředky na plnění svých přísně účelových funkcí, jejichž
    financování zaručuje maximální úspornost a efektivitu.

-   Stát musí mít daňový systém, který rozdělí příjmové potřeby státu na
     plátce daní tak, aby:

- daňové sazby plátců s nejnižšími příjmy jim ponechávaly dostatečné
     prostředky na reprodukci a zvyšování jejich produkčních schopností   
     a aby se

 - daňové sazby u plátců s nejvyššími příjmy progresivně monotónně trvale
     zvyšovaly právě tak, aby tito plátci neztratili motivaci k udržení a dalšímu
     zvyšování svých příjmů.            

Dnes každý slušný ekonom, sociolog a politolog, který se neupsal ďáblu neoliberalismu, vidí, že všeobecná krize dnešního neoliberálně globalizovaného světa je způsobena bezohlednou chtivostí rychlého maximálního zisku, jeho akumulací v rukou stále menšího počtu multi-miliardářů a jejich korporací. To této hrstce bezohledných chamtivců dává takovou ekonomickou a následně politickou sílu, kterou mohou ovládat i ty největší a nejsilnější státy světa i globální mezinárodní politické, vojenské a ekonomické instituce. Celá desetimiliardová světová populace druhu homo sapiens je tak trpným objektem jejich hamižných rejdů. V jejich režii a zájmu jsou udržovány u moci ty nejodpornější režimy autokratických monarchů, diktátorů a náboženských fanatiků a je podporováno bezohledné a zničující rabování všech přírodních zdrojů planety, které v dohledné budoucnosti nebudou stačit ani potřebám při dnešní velikosti světové populace. To nutně musí vést k zoufalým válkám o holé přežití a tudíž i s použitím nejkrajnějších válečných prostředků. Tak se svět, v důsledku vlády globální kapitalistické oligarchie, stále rychleji přibližuje biblické apokalypse.

Při využití zdravého rozumu je však řešení možné. Zkrocením všežravé vládnoucí vrstvičky multi-miliardářů příslušnými zákony, podobně jako jimi Marie Terezie svého času zkrotila samolibou, zahálčivou a rozmařilou vysokou aristokracii. Racionálním přerozdělením národního produktu mezi kapitál a práci. Tím, že zisk korporací a příjem fyzických osob budou zdaněny trvale rostoucí progresivní daní, a mzdy zaměstnanců budou složené ze zákonem stanoveného minima a z podílu na zisku zaměstnavatele. Zavedením výrazné spotřební daně na přepychové a zdraví lidí a životnímu prostředí škodící produkty. Minimalizací plošných daní, zejména DPH u základních životních potřeb a taxativním zvyšováním všech zasloužených sociálních dávek, proporcionálně se statisticky průměrným příjmem zaměstnanců.

V duchu takových zásad by mělo směřovat úsilí vlády a zákonodárců o zdravě vyrovnaný státní rozpočet. Takový by měl být program každé odpovědné vlády, aniž by se otrocky podrobovala přání nebo diktátu globálního kapitálu.

Proto by se naši páni politici měli poučit z příkladů starověkého Solóna a české královny Marie Terezie, jedné z nejúspěšnějších vladařů v dynastii Habsburků.                    

Autor: Zdeněk Trinkewitz | středa 24.10.2018 14:30 | karma článku: 16,22 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik