Jak starostlivý Babišův pověřenec připravuje rozpočet 2018

Ministr financí se pokouší o nemožné, když se snaží „udělat z pšouku kuličku“. Totiž, jak utahováním opasků 2/3 rodin zaměstnanců a důchodců s podprůměrnými příjmy zajistit blahobyt zbylé 1/3 národa.

Používá k tom unavovací taktiku při vyjednávání s „kolegy“ ministry a odbory.

Předvádí svojí starostlivost o hospodaření se státním rozpočtem a zřejmě si myslí, že celý národ zapomněl, že i státní rozpočet má dvě strany, příjmovou a výdajovou. A že jeho schodek nebo přebytek je výsledkem prostého součtu příjmy minus výdaje. Má-li být přebytkový, což by státní zadlužení vyžadovalo, nebo schodkový, což je nežádoucí, protože zvyšuje státní dluh a výdaje na jeho „obsluhu“. 

Že to s tím „starostlivým“ hospodařením nemyslí babišovci úplně vážně svědčí, že jejich předvolební propaganda slibuje voličům, v případě jejich volebního vítězství, vyšší vládní štědrost i za cenu zvyšování státního dluhu!

Je všeobecně známo, že rozpočet pana ministra Pilného odsunuje nutné výdaje na modernizaci státní infrastruktury a správy, kulturu a ochranu přírody, rozvoj vědy a školství i na nutné plošné zvýšení příjmů v ČR, silně zaostávajících za vyspělejšími státy Evropy. 

Z tohoto „střetu zájmů“ existuje jediné východisko, kterým je zvýšení rozpočtových příjmů přerozdělením podílů z čistého národního produktu vyšším zdaněním příjmů fyzických i právnických osob.

To se ovšem „nehodí do krámu“ parlamentní partajím, které sice slouží zájmům bohaté části národa, ale současně potřebují získat volební hlasy i od jeho chudší části. A tak ji dlouhodobě a systematicky vymývají mozky tvrzením, že stát daněmi okrádá občany o výsledky jejich usilovné práce a že je v jejich zájmu daně dále snižovat. A mlčí o tom, že pak nepřímými daněmi, především DPH, musí potom ještě více „okrádat“ ty chudé.   

Jako spravedlivé a racionální východisko z tohoto dilema, se nabízí pouze kontinuálně progresivní zdanění příjmů, diferencovaně pro fyzické a právnické osoby.

Systém takového zdanění jsem navrhoval již v roce 2010 a ze statistických údajů za rok 2008 provedl propočet jeho účinnosti pro rozpočtovou rovnováhu. S těmito výsledky:

 

                            PŘÍJMY státního rozpočtu v r. 2008 měly toto složení                                                

Z výsledku mých propočtů, v té době publikovaných na blog.idnes, bylo zřejmé, že přírůstek ve výnosu logaritmicky progresivní daně jen z příjmu fyzických osob, by činil 166 mld. Kč a zvýšil by celkový výběr z 95 mld. Kč na 261 mld. Kč. To by vyřešilo dosavadní problém schodkových státních rozpočtů.

Současně by musela vláda navrhnout a parlament přijmout důsledná a účinná zákonná opatření proti jejich rozkrádání vládnoucí vrstvou i podvrstvou a zajistit důsledné vynucování platby daně finančními úřady, finanční policií a všemi stupni orgánů zúčastněných v trestním  řízení.

Jak se ukázalo, „hrátky“ minulého pana ministra financí Babiše s EET, naproti tomu přinesly, s velkými zaváděcími náklady, efekt jen méně než desetinový.

Za prosazení tohoto požadavku by se měly angažovat zejména odborové organizace, jako nejsilnější nadstranická, organizovaná a celonárodní akceschopná síla a partner vlády a zaměstnavatelů v tripartitě.  

Nejsilnější a účinnou zbraní by mohla být generální stávka. Zcela legitimní podle našich zákonů, protože by se nejednalo o stávku politickou, ale o stávku ekonomickou, za zvýšení platů a zlepšení sociálních podmínek jejich členů.

Text blogu bude e-mailem předán ministrovi financí a předsedovi ČMKOS

Autor: Zdeněk Trinkewitz | neděle 10.9.2017 15:50 | karma článku: 17,40 | přečteno: 1003x
  • Další články autora
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik