Bída filosofie v Česku 2017

16. 08. 2017 12:20:24
Bídu vidím v tom, že naši akademičtí filosofové a katoličtí preláti roní krokodýlí slzy nad masovou absencí morálky u naší populace a příčinu toho spatřují v našem národním ateismu.

Politická a ekonomická moc u druhu homo sapiens se od nejdávnějších jeho prvopočátku vyvíjela současně s vývojem názoru na podstatu jeho samého a přírody, ve které existuje.

Příslušníci druhu – lidé, postupně poznávali souvislosti a zákonitosti přírodních jevů a nejzkušenější kmetové a matróny lidských komunit postupně formulovali jejich kolektivní světový názor. Zcela přirozeně a bez výjimky to mohl být vždy pouze názor idealistický, založený na představách nadlidských bytostí a sil, které chod světa řídí podle své vůle. A tyto síly byly k člověku přívětivé i kruté. Člověk, aby si je naklonil, se k nim obracel s prosbami a přinášel jim dary a oběti. V lidských pospolitostech se postupně vydělili vedle bojovníků, lovců, pastevců, zemědělců a řemeslníků „teologové“ – šamani a kněží, kteří formulovali věrouky a náboženské rituály. A tento vývoj dospěl po tisíciletích vývoje ke vzniku nejrůznějších náboženských forem, věrouk a církví až do dnešního stavu.

Tento idealistický světový názor vyhovoval vždy a všude vladařům a vládnoucím společenským vrstvám, a ty proto náboženský výklad světa a růst církví a jejich majetků podporovaly, neboť učily, že moc vladařů a jejich vrchností je od Boha a lid jich proto musí být poslušný. Teprve pokrok ve vědeckém poznání světa, v éře novověkého osvícenství, vyvolal pochybnost o existenci boží a vznik světového názoru ateistického.

Ten byl, s postupujícím pokrokem vědeckého poznávaní přírodních zákonů celého známého vesmíru, nejdůsledněji a komplexně zformulován ve filosofii dialektického materialismu jeho průkopníky Karlem Marxem a Bedřichem Engelsem v druhé polovině 19-tého století. Na této filosofii je příznačné, že není strnulou soustavou neměnných dogmat a přírodních zákonů, ale že předpokládá jejich trvalé prohlubování v nikdy nekončícím procesu poznávání. Ve stručnosti říká, že: „ ... svět (objektivní realita) je poznatelný, ale nikdy nebude zcela poznaný“.

Tato filosofie, a s ní spojená emancipace světové populace lidstva, zcela zjevně nemůže vyhovovat oligarchiím vládnoucím světu. Ty mají své egoistické zájmy na udržování většiny „poddaných“ vrstev v nevědomosti a v povolném podřizování se „řádu života podle úradku božího“. Proto všemi prostředky výchovy, vzdělávání a informování „poddaných“ potlačují a znevažují filosofii materiální podstaty světa a poskytují maximální podporu filosofiím idealistickým a zejména teologiím a aktivitám církví.

U nás v Česku konkrétně je to patrné na nepřiměřeném podílu církevních pořadů na vysílacím čase veřejnoprávní České televize. Ale nejen v tom. Hladinu adrenalinu v krvi mi zvedl zpravodajský pořad, ve kterém „televizní dívenka“ informovala veřejnost o „vědeckém“ statistickém zjišťování korelace zločinnosti u „věřících“ a u ateistů. S výsledkem, že většina zločinců jsou ateisté (!!!) Při tom neřekla, kdo byl považován za věřícího, zda jen podle registrace, nebo podle skutečného praktikování náboženství. Předpokládám, že tento „výzkum“ byl zadán a proveden ve svatouškovsky protestantských USA, kde by měli mít (vedle Sicílie) zkušenost s italskými mafiány, kteří jsou zpravidla fanatickými katolíky, ale vraždí a znásilňují bez zábran a pak se z toho jdou vyzpovídat!

Naši akademičtí filosofové (Halík, Jan Sokol apod.) a katoličtí preláti roní krokodýlí slzy nad masovou absencí morálky u naší populace (včetně politické a podnikatelské „elity“) a příčinu toho spatřují v našem národním ateismu. Jakoby náboženská víra byla nevyhnutelnou podmínkou morálky a všichni ateisté (a zvláště marxisté) byli nutně nemorální!

Abych se vyhnul obvinění ze zavrhovaného marxismu, musím připomenout, že i koryfej antisocialismu Hayek považuje morálku za historicky vzniklý, neustále se vyvíjející a celospolečensky respektovaný souhrn pravidel harmonické společenské koexistence, a náboženskou víru do toho neplete! Lze citovat i jiné, starší filosofy:

Thomas Hobbes (1588 – 1679):

Řád a morálka spočívají na egoismu individuí, která ve vlastním zájmu dodržují
„společenskou smlouvu“.

G.W.F. Hegel (1816):

Stát je jednota obecné podstatné vůle a vůle subjektivní, a to je mravnost.
Zákony mravnosti nejsou nahodilé, nýbrž rozumnost sama.

Podstatou nového státu je, že je obecnost spojena s plnou svobodou zvláštnosti a
s blahobytem individuí, že tedy zájem rodiny a občanské společnosti nutno spojit se
státem. Jen tehdy, když oba momenty neztrácejí svou sílu, lze pokládat stát za
členěný a v pravdě organizovaný.

Před několika léty, po zániku spolku VOLNÁ MYŠLENKA, jsem se snažil založit Českou společnost pro etiku. Obeslal jsem řadu profesionálních vysokoškolských filosofů etiky a vyzval je k účasti. Dočkal jsem se však toho, že mi většinou vůbec neodpověděli, nebo tím, že etiku jenom vyučují a nemíní se angažovat společensky. Populární vysokoškolský učitel filosofie Jan Sokol se vymluvil na přetížení jinými úkoly. Kladně mi odpověděl pouze jeden (!!!) obeslaný - teolog!

Proto mluvím o BÍDĚ FILOSOFIE v Česku.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | středa 16.8.2017 12:20 | karma článku: 7.70 | přečteno: 80x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 159 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 127 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 337 | Diskuse
Počet článků 493 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1088

Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...