Progredující paralýza Evropy bude pokračovat

13. 05. 2017 8:57:25
11. května 2017 uspořádal IKDP – Institut pro křesťansko-demokratickou politiku - v pražském Café Louvre veřejnou debatu křesťansko-demokratických unijních politiků na téma JAKOU EVROPU POTŘEBUJEME

S opulentním pohoštěním a jistě s nemalými náklady, ji sponzorovala německá pravicová nadace Konrad-Adenauer-Stiftung.

„Debata“ ovšem spočívala pouze ve vystoupení hostů a dotazů návštěvníků, ale bez možnosti přednesení jejich alternativních názorů.

Také složení „panelistů“ a jejích „recepty“ jasně charakterizovaly názory bruselských euro-unijních byrokratů a politiků.

Zde je jejich seznam:

Hans-Peter Fridrich, exministr vnitra, místopředseda poslaneckého klubu CDU/CSU SRN

Miroslav Kalousek (!!!) nám dobře známý typický reprezentant české politické scény

Pavel Svoboda, předseda právního výboru Evropského parlamentu

Zsold Czenger-Zalán, předseda zahraničního výboru Maďarského národního shromáždění

Ivan Štefanec, člen výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Evropského parlamentu

Všichni referující přiznávali kritickou situaci v EU, rostoucí odstředivé tendence členských států unie (zatím vrcholící BREXIT-em) a nespokojenosti občanské veřejnosti, zejména s bruselskou byrokracií a nedemokratičností vládnutí v Evropské unii. Ale vůbec neprezentovali své názory na hlavní otázku debaty –

JAKOU (tedy vlastně) EVROPU POTŘEBUJEME?

Matně mluvili o potřebě demokratizace rozhodování v EU. Kde rozhodují nevolené orgány, zejména Evropská komise, která jediná má právo zákonodárné iniciativy. O potřebě tzv. subsidiarity – oslabení direkcionismu bruselských unijních orgánů a přesun řady kompetenci na orgány členských států. Ještě zmatenější byly jejich názory na otázku tzv. dvojrychlostní Evropy, fungování Eurozóny a Schengenského prostoru.

Přiznávali, že Evropská unie nemá žádnou vizi a strategii svého vývoje a zůstává ve vleku globalizačních neoliberálních koncepcí podle představ MMF a NATO, obou institucí ovládaných finančně-vojenskou oligarchií USA.

Celá debata vyzněla jako fatalistické přijetí stavu bezmocnosti Evropy a podřizování se existenci triumvirátu světových supervelmocí – USA, Ruska a Číny. Jakoby Evropa, se svojí nejvyšší civilizační tradicí a úrovní, počtem a vzdělaností svých obyvatel, ekonomickým a vojenským potenciálem se nemoha opět zařadit do světového vývoje jako neposlední světová supervelmoc. Na to si ale, nejmenovaná „prezidentka“ EU paní Merkelová, prušácká evangelička a socialistická mládežnice NDR, ovládající ostatní mdlé „státníky“ Evropy, netroufá.

Protože oponentům z publika nebyla dovolena diskuse, obrátil jsem se na panelisty s dotazem, není-li příčinou impotence Evropy její státoprávní nejednota a fungování podle nefunkční Lisabonské smlouvy. Nebyl-li by řešením návrat ke koncepci Ústavy Evropské unie jako federace na principech plné subsidiarity členských států, podobné USA (ve velkém) a Švýcarsku (v malém). Se silnými federálními orgány a federálními zákony. Včetně vlastního nezávislého měnového systému, zahraniční politiky a plnohodnotné strategické vojenské politiky, s profesionální unijní armádou a s vycvičenou a moderně vyzbrojenou občanskou domobranou členských států (podobně jako ve Švýcarsku).

Dočkal jsem se však jen stručné výmluvy, že taková dohoda mezi všemi evropskými státy je neuskutečnitelná. Proto jsem chtěl připomenout historii vzniku USA, které také vznikly proti vůli jižních států, a až po občanské válce, která si vyžádala skoro milion mrtvých a obrovskou devastaci jižních států. Nepřivolávám podobnou občanskou válku v Evropě, ale jen nutnost použití přiměřené formy a míry donucení těch nepovolných.

Co tedy potřebuje Evropa, ponechávám na úsudku mých čtenářů!

Autor: Zdeněk Trinkewitz | sobota 13.5.2017 8:57 | karma článku: 20.36 | přečteno: 539x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 635 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 493 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1088

Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...