Zdeněk Trinkewitz

O účelu a kvalitě ekonomického zpravodajství, publicistiky a debat v ČT

17. 04. 2017 8:35:00
Když sleduji tyto pořady, musím se ptát, kdo úkoluje a inspiruje jejich aktéry, jaký tím vedení ČT sleduje cíl a jakým mohou být přínosem a službou pro diváky kanálů ČT, za které platí koncesionářské poplatky.

Aktuální byla nyní debata s guvernérem ČNB o ukončení režimu protideflačních nákupů EURO naší národní bankou. Debata byla vedena tak, že pan guvernér Rusnok víceméně nedal žádnou jasnou odpověď na otázku účelnosti a výsledku těchto operací vůbec, ani na otázku, jakou bude mít jejich ukončení vliv na následný pohyb kurzu Kč.

Redaktorka, která obvykle oponenty současné vlády nebo měnové politiky ČNB „griluje“ a nutí k odpovědím podle jí vnucovaného (= oficiálního) názoru. Panu Rusnokovi ale jeho vyhýbavé odpovědi promíjela. Třeba vůbec neotevřela otázku, že v ekonomické teorii panují i opačné názory na účelnost tzv. cílování inflace, jako na postup škodlivý. Takový, který „přihrává“ zisk spekulantům na peněžním trhu, ale poškozuje spotřebitele a plátce daní.

Tuto finanční politiku („vyspělého světa“) diktuje světu MMF – Mezinárodní měnový fond, ovládaný Spojenými státy a jejich Fed-em, kterou prosazují nefungující dogmata Washingtonského konsensu, ačkoli tato politika vždy vedla k opakovaným hlubokým ekonomickým recesím nejen v jednotlivých státech a regionech, ale v celém světě. Tuto politiku MMF tvrdě, fundovaně a trvale kritizuje například nobelista za ekonomii Joseph E. Stiglitz, zejména ve své práci Jiná cesta k trhu. Tu ekonomické redaktorky a redaktoři naší veřejnoprávní ČT ale zřejmě nečetli. Výsledným dojmem z tohoto pořadu je, že Zemanův nový guvernér ČNB, „levější“ Rusnok, pokračuje v politice svého předchůdce, „pravicového“ Singera, poslušného pokynů MMF a jím za to vychvalovaného.

K práci ekonomické redakce ČT ještě provokativně dodám, že mne „baví“ její každodenní burzovní informace. Televizní dámy redaktorky, v ekonomii asi vysokoškolsky vzdělané, nás důležitě a s vážnou tváří denně informují o mikroskopických pohybech cen akcií a jiných cenných papírů v desetinkách procent. Pochybuji, že to má nějakou praktickou cenu pro běžné koncesionáře ČT a tím méně pro burzovní spekulanty, kteří to sami znají daleko lépe.

Od ekonomické redakce tak významného celostátního media, jakým je ČT, bych místo toho očekával více fundovaného ekonomického zpravodajství a objektivních informací o všech různých národohospodářských názorech a stanoviscích.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | karma: 36.26 | přečteno: 1340 ×
Poslední články autora