Jak Jihočeši konečně „objevili Ameriku“

V Jihočeském kraji padl soc-dem hejtman Zimola po odhalení, že mu staví chatu na Lipně mnohaobroční člen představenstev jihočeských nemocnic Petr Novák, podivný „expert“ hnutí ANO.

ParlamentníListy.cz odhalily, že v deseti jihočeských nemocnicích koaliční politici obsadili místa ve statutárních orgánech, kde pobírají vysoké odměny. Konkrétně zmíněnému problematickému (prý ing.) Novákovi spočítali roční příjem 7.286.520 Kč a služební luxusní Mercedes za milion! A není sám!

Podobné poměry fungují v mnoha „státních“ akciových společnostech od rozkvětu Klausova českého kapitalismu. Korupčnické a zlodějské vládní partaje obsazují tučná místa členů jejich statutárních orgánů, kde pobírají tučné odměny za občasnou účast na zasedání, užívají luxusní „služební“ auta a služebně cestují po celém světě.

Mohu to kvalifikovaně tvrdit ze své praxe 1994 - 1997 v ČEZ a.s., kde jsem působil v interním auditu a vedl Oddělení správy jejích kapitálových účastí v dceřiných společnostech. (V té době např. působila paní Livie Klausová v dozorčí radě ČEZ). I z mého působení ve Svazu průmyslu ČR, kde jsem po šest roků byl prvním předsedou jeho dozorčí rady. V těchto funkcích jsem vždy tvrdě vystupoval proti zavedené praxi, psal o tom v tehdy ještě necenzurovaném tisku a přednášel, ale s malým úspěchem.

Již po odchodu z ČEZ a.s., když v ní došlo k personální výměně polistopadových statutárních orgánů a jejich obsazení funkcionáři vládnoucích politických stran, jsem se dopisem z 13.1.1999 obrátil přímo na tehdejšího vicepremiéra Zemanovy vlády Mertlíka s varováním, že tato praxe povede k vysávání společností se státní majoritou, podobně jako tomu bylo v „socialistickém“ Rakousku. Z něj cituji:

Tímto dopisem chci vyjádřit nesouhlas s drastickými personálními změnami v ČEZ, a.s., zejména v osobě generálního ředitele, a s obsazením představenstva bez zachování jakékoli kontinuity. Svůj názor chci podepřít materiálem firmy VOEST-ALPINE INDUSTRIAL SERVICES z roku 1993 (přiložen), který pojednává o důvodech a způsobu reorganizace rakouského zestátněného průmyslu.

Předseda Vaší strany, pan premiér Zeman, se často odvolával na zkušenosti a úspěchy rakouského řešení majetkové účasti státu v podnicích v podmínkách tržní ekonomiky. Avšak to, co se stalo právě v ČEZ, a.s. a chystá se zřejmě i v dalších společnostech s rozhodující kapitálovou účastí státu, je pravým opakem rakouské cesty. Zejména upozorňuji v materiálu VAIS na pasáž „Proč byla reorganizace nutná ….“, jmenovitě na důvod „Zpolitizování dozorčích rad a managementu“.

Pan Mertlík, na rozdíl od jindy mnou oslovených potentátů, kladně odpověděl, ale žel, byl zanedlouho Zemanem z vlády odvolán.

Dnes, 18 roků po Rakušanech a po mém upozorňování, konečně „objevili tuto Ameriku“ i politici v Jihočeském kraji, zvoní na poplach a hodlají s tím „něco pro vlast“ udělat.

Budu nyní pozorně sledovat, co s tím udělají a zvláště co s tím udělá strážce národního pokladu, pan vicepremiér a předseda ANO, pan Babiš!

Autor: Zdeněk Trinkewitz | neděle 16.4.2017 6:45 | karma článku: 25,19 | přečteno: 941x