Zdeněk Trinkewitz

Krásy Prahy r. 2017 a Rávalpindí r. 1974

31. 03. 2017 18:28:23
V sedmdesátých létech 19. století jsem pracoval v rozvojových zemích a poznal materiální a kulturní bídu většiny jejich obyvatel. Včera jsem si při procházce centrem naší „Zlaté Prahy“ vybavily vzpomínky na pákistánské Rávalpindí.

Rávalpindí bývalo historickým hlavním městem Paňdžábu a nyní tvoří dvojměstí s novým hlavním městem Pákistánu Islámabádem.

Ač i tam v nové době vyrostly některé moderní části města, jeho většinu tvořilo v roce 1974 staré město se všemi sociálními projevy hluboké zaostalosti rozvojové země.

Zchátralé domy, zanedbané komunikace, nečisté orientální bazary a obchody, pouliční řemeslníci, plno žebráků, často záměrně zmrzačených, prostitutky a všude panující neuvěřitelný nepořádek a špína.

Ve včerejším krásném slunečném dnu jsme s manželkou navštívil koncert žáku hudební školy z Chicaga, konaný v evangelickém kostele sv. Salvátora (velmi zdařilý) a příjemně naladění jsme se vraceli procházkou k Metru B na Můstku.

Trasou -> „exklusivní“ Pařížská ulice -> Staroměstské náměstí, Železná, Rytířská, Můstek. Celá trasa byla zaplněna zástupy turistů ze všech světa stran a náměstí se chystalo na velikonoční trhy. Ale to náměstí přeplněné davem, „upravenost“ ulic a stav budov mi připomněly Rávalpindí z roku 1974.

Záplatovaný asfalt vozovek, všudypřítomné nedopalky (vajgly!) cigaret, vyplňující „kořenáče“ stromů, v zákoutích smetí a odpadky. V Rytířské, proti vchodu Stavovského divadla „vybydlený“ a po léta neopravený barokní dům.

Je pochopitelné, že při takovém náporu turistů dochází k znečistění všude, ale v kulturní cizině každou noc nastupují uklízecí čety, aby lidé ráno přicházeli do čistých ulic. Takovou zkušenost mám například z Paříže, nebo z Basileje.

V Praze je zvláště smutné, že k tomu, co jsem vylíčil, dochází v reprezentačním centru města a v bezprostřední blízkosti magistrátu, sídla pražské primátorky. Co v tomto směru konají úředníci magistrátu, odpovědní za vzhled a čistotu města? Nebo to vědí, ale nejsou na to obvyklé peníze?

Blog bude současně poslán e-mailem do sekretariátu pani primátorky.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | karma: 15.88 | přečteno: 296 ×
Poslední články autora