Koalice Babiš – Sobotka slouží velkokapitálu na účet střední třídy

23. 02. 2017 10:41:58
Výše jmenovaní se v koalici hašteří o zavedení stupňovitě progresivní daně fyzických osob z příjmu, vyššího než 40.000 Kč měsíčně. Které mají postihnout hlavně vrstvu středně výdělečných občanů. Jaké mají k tomu pohnutky?

Sobotka, jehož další předsedování v ČSSD není bezproblémové, si asi chce před vnitrostranickými volbami a před volbami do Sněmovny získat přízeň špatně placených zaměstnanců a méně prosperujících OSVČ (pod úrovní statistického středního příjmu). Při tom ale riskuje ztrátu přízně vyšší střední vrstvy, která je pro dominující ekonomiku velkokapitálu nutná a jím nadprůměrně honorovaná (vysoko nad statistickým středním příjmem).

U Babiše je to zřejmé. Ten zastupuje na naší politické scéně zájmy velkokapitálu, k němuž sám patří. Takže je proti všemu, co by ve prospěch „lenochů a neumětelů“ prostřednictvím daní, plynoucích do státního rozpočtu na veřejné výdaje a sociální programy, krátilo jeho zasloužené a „vydřené“ příjmy ze zisku, dividend a spekulací na finančním trhu (třeba z právně „férového“ triku s korunovými dluhopis AGROFERTU).

A tak se tito koaliční partneři shodují v jediném – vylepšit státní rozpočet vyšším zdaněním příjmů (Sobotka) a účinnějším výběrem daní z příjmu a DPH (Babiš) od nižší střední vrstvy. Jestli jim oběma předvolební kalkul s hlasy voličů s příjmem pod 40.000 Kč vyjde, je otázkou, na kterou odpoví postižení až ve volbách.

Já zde nereaguji na myšlenku progresivního zdanění příjmu (především fyzických, ale i právnických osob) poprvé. Ale přesto zde zopakuji hlavní argumenty pro toto zásadní systémové řešení nestability a cyklických recesí kapitalistické tržní ekonomiky.

Nestabilita existující tržní ekonomiky spočívá v iracionálním rozdělování vytvářené nadhodnoty (přidaná hodnota, Mehrwert, Value aded) mezi výrobními faktory: kapitálu ve formě zisku, práce (= zaměstnanci) ve formě mezd. Kapitál si přivlastňuje její většinu, protože může zneužívat nízké ceny práce pro převahu její nabídky na trhu, a zaměstnanci obdrží jen takovou část z přidané hodnoty, která zabezpečuje jen udržení sumární potřeby „armády“ zaměstnanců. Nezaměstnané „hodí na krk“ státu, který pak svůj rozpočet naplňuje opět hlavně jen z daní všech občanů (i těch nejchudších formou DPH). Cykličnost kapitalistické tržní ekonomiky způsobuje relativní nadvýroba, která naráží na chybějící koupěschopnou poptávku (jak investiční – u kapitalistů, tak konzumní – u obyvatelstva) a vede k zastavování výrob, absenci investic a propuštění zaměstnanců. To nemá negativní dopady jen na pracovní sílu, ale i na kapitál. Krachují slabší podniky výrobní, obchodní i peněžního trhu a jen ty nejsilnější dále koncentrují svojí moc.

Vládnoucí světový kapitál hledá cesty, jak z této zničující cykličnosti uniknout (viz různé Davosy, G 20 ap.) a neustále „vynalézá“ východisko v nekončícím „ekonomickém růstu“, který sice kapitálu zajistí trvalý růst zisku, ale za cenu pokračujícího zbídačování chudých částí světa a nevratné devastace všech přírodních zdrojů a podmínek pro veškerý život na naší planetě.

Jedinou možnou cestou z této „slepé ulice“ je racionální, veškeré populaci planety prospěšné, rovnoměrnější a spravedlivější rozdělování přidané hodnoty mezi kapitálem a prací. A to nejlépe všeobecným zavedením logaritmicky kontinuální progresivní daně z příjmu fyzických (ale i právnických) osob. Ta by měla zmírnit naprostou nesouměřitelnost příjmů boháčů s příjmy masy ostatních, aniž by ty bohaté odradila od jejich podnikatelských aktivit, a současně pozvednout životní i kulturní úroveň celé lidské populace.

Podrobnější informaci lze nalézt na:

http://trinkewitz.cz

v rubrice EKONOMIE, v článku: Daní z příjmu proti cykličnosti kapitalistické ekonomiky

Autor: Zdeněk Trinkewitz | čtvrtek 23.2.2017 10:41 | karma článku: 14.24 | přečteno: 731x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 363 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 41.90 | Přečteno: 5069 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.73 | Přečteno: 10166 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
Počet článků 493 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1088

Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...