Totální privatizací ke globálnímu nevolnictví

20. 10. 2016 21:12:17
Ekonomický deník E15 z 19.10.2016 pozitivně referuje o rozhodnutí chorvatské vlády, privatizovat, rozprodávat národní majetek soukromým společnostem, aby získala dalších 500 milionů EURO do svého chronicky deficitního rozpočtu.

Největší rybou v tomto výlovu chorvatského rybníku, má být společnost ADI Marine, která vlastní největší počet přístavů ve středomoří. Dále to má být proslulá obuvnická firma BOROVO a producent radioelektronických zařízení RIZ-Odašiljači. Dalo by se říct „rodinné stříbro“ Chorvatska.

Naši bojovníci z ODS a z velkokapitálových kruhů, posedlí dogmaty neoliberalismu, horují pro tzv. minimální stát a za jeho maximální náhradu privatizovanými službami, budou jistě touto zprávou povzbuzeni - viz v tomtéž čísle E15Byrokratický teror utěšeně vzkvétá. Jejich ideálem je stát, který by jim nereguloval ceny produktů a služeb pro veřejnost, nevybíral daně ze zisku podniků a z příjmu fyzických osob a minimalizoval svojí péči o základní potřeby občanů, od výše mezd zaměstnanců, až po péči o nemocné a seniory.

Pozoruhodné je globální, evropské i tuzemské mlčení těchto kruhů o východisku ze slepého kruhu trvale stoupajícího zadlužování všech států. Zadlužené Řecko již počítá s prodejem některých ostrovů v Egejském moři. Itálie, Španělsko a Portugalsko se k řeckému konci také přiblížily.

I v poslední diskusi před volbou prezidenta USA, vznikl spor mezi Clintonovou a Trumpem o řešení gigantické zadluženosti USA. Trump, jako příslušník kapitálové oligarchie zastával přirozeně snižování daní a další kvantitativní růst ekonomiky, zatím co Clintonová vidí řešení ve zvyšování daní bohatým ve prospěch spotřeby stále více chudnoucí většiny obyvatel USA.

Pokud by pokračovalo zadlužování států jako dosud a další soustřeďování majetku v rukou stále se zužující části globální populace, dospěl by vývoj nakonec k zániku států a světu by vládě několika oligarchií kapitálových korporací, zcela bez ohledu na názory a zájmy populace ostatní. Ta by vlastně byla v postavení feudálních bezprávných nevolníků, kteří by podléhali libovůli kapitálové oligarchie. Ta by je při jejich vzdoru a neposlušnosti „pacifikovala“ mocensky, svými soudy a ozbrojenými silami. Při pokračujícím vyčerpávání veškerých přírodních zdrojů planety, by jistě docházelo mezi korporacemi k válečným sporům o ně, s rostoucí intenzitou.

A to by byl konec vývoje člověka, jako druhu, a jeho vyhynutí na naší planetě.

Že státy mohou existovat i bez zadlužování, dokazuje ústava Švýcarska

Článek 126 Vedení státního rozpočtu

(1) Federace udržuje trvale výdaje a příjmy rozpočtu v rovnováze.

(2) Nejvyšší částka dovolených celkových výdajů se řídí podle předpokládaných příjmů,
s uvážením ekonomické situace.

(3) Při mimořádných požadavcích na výdaje, může být nejvyšší částka podle odst. (2) přiměřeně
zvýšena. O zvýšení musí být přijato usnesení Federálního shromáždění podle Článku 159, odst. 2,
písmeno c.

(4) Překročení celkových výdajů oproti státnímu rozpočtu, překračující limit podle odst. (2)
nebo (3), musí být vyrovnány v následujících létech.

Je evidentní, že jak Švýcarsko již dávno řeší vyrovnanost svých rozpočtů, tj. rovnováhou příjmů a výdajů státního rozpočtu, a jak ji slibuje řešit Clintonová, je tou jedině správnou a odpovědnou vládní rozpočtovou politikou.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | čtvrtek 20.10.2016 21:12 | karma článku: 18.34 | přečteno: 500x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 354 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 40.51 | Přečteno: 4137 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.72 | Přečteno: 10148 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 493 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1088

Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...